Удружење Огњена Марија Ливањска : Јавни позив српском народу за учешће у попису становништва који се спроводи од 1. до 15. октобра 2013. године у Босни и Херцеговини

Јавни позив српском народу за учешће у попису становништва који се спроводи од 1. до 15. октобра 2013. године у Босни и Херцеговини

ПОПИС СТАНОВНИШТВА У БиХ 2013. ГОДИНЕ – САЧУВАЈТЕ СВОЈЕ СЕЛО И СРПСКИ НАРОД У ФЕДЕРАЦИЈИ БиХ!

Јавни позив српском народу за учешће у попису становништва који се спроводи од 1. до 15. октобра 2013. године у Босни и Херцеговини.

ЗАШТО ЈЕ ВАЖНО ДА УЧЕСТВУЈЕТЕ У ПОПИСУ СТАНОВНИШТВА?

Одговор на ово питање је врло једноставан:

-       На основу резултата овогодишњег пописа, према броју становника у насељима и општинама БиХ, биће планирана и распоређивана државна и буџетска средства за финасирање инфраструктуре и других потреба у наредном периоду од најмање 10 година. Подсетите се да је претходни попис становника БиХ извршен је пре 22 године, односно 1991. године.

-       Села или насеља у којима не буде пописаних становника или их буде врло мало, државне и општинске власти неће финансирати, јер неће бити увршћена у планове издвајања буџетских средства. Тако ће изостати могућност финансирања обнове у рату уништених кућа, изградње и одржавања путева, гробаља, водовода, канализације, јавног превоза, итд.

-       Средства која општине, кантони или ентитети издвајају за српску заједницу и Српску православну цркву одређују се сразмерно броју пописаних СРБА! Није тешко закључити да за објекте у насељима са малим бројем или без пописаног српског становништва неће бити средстава, а апели и интервенције код државних и општинских власти неће бити од помоћи!

-       Пасивним односом и неучествовањем у октобарском попису становништва Срби могу угрозити и непокретности и другу имовину коју поседују на територији БиХ.

КАКО МОЖЕТЕ УЧЕСТВОВАТИ У ПОПИСУ СТАНОВНИШТВА?

  • Пописивачи ће од 1. до 15. октобра 2013. године посетити свако домаћинство у БиХ и пописати све његове чланове.
  •     АКО У ТРЕНУТКУ ПОПИСА НИСТЕ ФИЗИЧКИ ПРИСУТНИ, опет можете бити пописани. У тренутку посете пописивача домаћинству, неопходно је присуство најмање једног пунолетног члана домаћинства који ће пописивачу пружити  податке о осталим, одсутним, члановима домаћинства (пре свега ЈМБГ) и нагласити да је одсуство тих чланова КРАЋЕ од 11 месеци (дуже одсутни чланови неће бити пописани).
  •     Уколико из неког разлога у време доласка пописивача нико од чланова домаћинства не буде присутан у домаћинству, можете захтевати НАКНАДНИ попис у општинском центру.
  •     Чак и ако вам је кућа оштећена/порушена и/или сте се до јуче налазили негде друго, можете бити пописани ви и ваши чланови домаћинства. Битно је да се у тренутку када пописивач буде пролазио кроз село од 1. до 15. октобра физички налазите у селу и изјавите да сте се вратили да живите у њему!

НЕ ДОЗВОЛИТЕ ДА НА ОВОМ ПОПИСУ НЕСТАНУ СРПСКА СЕЛА У ФЕДЕРАЦИЈИ БиХ!

НЕ ДОЗВОЛИТЕ ДА СЕ НА ОВОМ ПОПИСУ СМАЊИ БРОЈ СРПСКОГ СТАНОВНИШТВА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ!

 

 

Извор:  УДРУЖЕЊЕ ОГЊЕНА МАРИЈА ЛИВАЊСКА