Света Архијерејска Литургија поводом славе цркве у Рујанима

Света Архијерејска Литургија у храму Покрова Пресвете Богородице у Рујанима код Ливна

Света Архијерејска Литургија у храму Покрова Пресвете Богородице у Рујанима код Ливна

На дан сјећања на упокојене у суботу 10. октобра 2015. године, када су ове године Михољске Задушнице, Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки Атанасије је служио Свету Архијерејску Литургију у храму Покрова Пресвете Богородице у Рујанима код Ливна. Повод за литургијско окупљање у овоме познатом селу поред сјећања на уснуле у Господу јесте и предстојећи празник Покрова Пресвете Богородице, коме је мала али прелијепа црква у Рујанима посвећена. Епископу Атанасију су саслуживали парох граховски отац Савко Плавшић и лијевањски отац Жељко Ђурица, који је уједно и администратор парохије губинске у којо је и односно село и храм. Парохију губинску поред села Губина и Рујана Горњих и Доњих, чине и села: Чепразлије, Прово, Сајковић и Казанци.

Иако у овом селу нема православног становништва од 1991. године, на Светој Литругији се окупило мноштво верног народа. Први пут је у Рујанима зазвонили и ново звоно, које је овој цркви приложио Дејан Козомора. Заједно са својим епископом, молитве Господу су узнели верници парохије губинске и лијевањске, као и некадашњи православни становници овог села, који данас живе у Сурчину, Бечмену и Болечу.

Након Свете Литругије и резања славског колача, који је ове године припремио Тодор Бошковић са својом породицом, окупљени су се упутили ка Губину, где је припремљена славска трпеза у парохијском дому. Док су верници који живе на простору Ливањског поља изразили своју радост оваквим окупљањима и пожелели да их је више, они пристигли из околине Београда су истицали колико им значи сваки повратак у завичај, макар и на кратко.

Света Архијерејска Литургија у храму Покрова Пресвете Богородице у Рујанима код Ливна

Српски православни народ Горњих и Доњих Рујана има посебно страдалну историју. Црква Покрова Пресвете Богородице саграђена је током тридесетих година 20. века. Током Другог светског рата, највећи део православног становништва овог села је побијен од стране усташа, а црква тешко оштећена. Малобројни преживели су обновили живот у селу након рата, заједно са својом црквом. На жалот, њихови домови, као и храм чија се слава прославља, поново су страдали у рату 1992-1995 године.

Ипак, некадашњи становници овог села и њихови потомци, рођени далеко од Рујана, покренули су 2014. године још једну обнову своје цркве. Након успешне обнове цкрве, токм 2015. године приступило се обнови оградног зида око цркве и гробља. Цела акција је изведена добровољним прилозима, и служи као пример шта се може постићи за кратко време када постоји слога, воља и организација. Посебну захвалност на њиховом доприносу у овој акцији парохија Губинска и Удружење Огњена Марија Ливањска изражавају браћи Милету и Илији Бошковић.

Света Архијерејска Литургија у храму Покрова Пресвете Богородице у Рујанима код Ливна

 

СЛИКЕ МОЖЕТЕ ПОГЛЕДАТИ ОВДЕ: http://omlivanjska.com/2015/10/14/rujani2015-3/

 

Извор: Удружење Огњена Марија Ливањска

 

Везане вијести:

ВРАТИТИ ЖИВОТ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРKВЕ И НАРОДА У ЛИВАЊСKОМ ПОЉУ

Делегација ОМЛ у посети Представништву Републике Српске у Београду

Света Литургија и парастос страдалима у Вуковском код Купреса

Илиндан у Црном Лугу и парастос на Шатору