СРБИ НАПУШТАЛИ ЛИВНО ИЗ СТРАХА

Тужилаштво БиХ

Тужилаштво БиХ

На суђењу за злочине почињене над српским цивилима у Ливну, свједок Тужилаштва БиХ Витко Дувњак рекао је пред Судом БиХ да је већина Срба у марту и априлу 1992. године напустила Ливно из страха.

Дувњак је испричао да је почетком рата у Ливну власт преузела Хрватска демократска странка (ХДЗ), а да је у самом граду већинско становништво било српске и бошњачке националности.

Он је рекао да је у љето 1992. године био притворен у Основну школу "Иван Горан Ковачић", гдје је задржан пет до шест дана, а да је прије тога био притворен у полицијским гаражама у Ливну.

"Ишао сам ујутро да се пријавим у полицију, било је обавезно јављање у 8.00 и 17.00 часова. У наш стан је дошла полиција и рекли су нам да се морамо јавити у школу. Не само ја и супруга, већ сви Срби", изјавио је свједок и додао да су са полицијом у школу кренули његова супруга и он, те комшије Буловић.

Дувњак је испричао да су у школи били притворени цивили, односно већина Срба који нису напустили Ливно, да су неки, како је чуо, завршили на најгори начин, али да њега "нико није дирао".

Дувњак је рекао да не зна оптуженог Зденка Андабака, али да је чуо да је он из затвора спасио његове пријатеље Милоша и Бошка из Великог Губера, преноси Бирн.

Дувњак је рекао да се пријавио на списак Црвеног крста, да би напустио Ливно у љето 1993. године.

Суђење ће бити настављено 30. септембра.

Андабаку се суди са Муамиром Јашаревићем и Сеадом Велагићем за затварање, мучење и убиства српских цивила који су 1992. године били заробљени у Основној школи "Иван Горан Ковачић". Оптужница их у 29 тачака терети за затварање, мучење и убиства.

Према оптужници, Андабак је био командант Војне полиције Хрватског вијећа одбране (ХВО) за Оперативну зону сјеверозападне Херцеговине, Јашаревић његов замјеник, а Велагић припадник криминалистичке службе Војне полиције ХВО-а у Ливну.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:
због злочина над србима ухапшени јашаревић и велагић

подигнуте оптужнице због убиства срба на подручју ливна

ЗАТРАЖЕНО ПРОДУЖЕЊЕ ПРИТВОРА МУАМИРУ ЈАШАРЕВИЋУ

Ливањско поље - Jadovno 1941.