СЛУЖЕН ПОМЕН СТРАДАЛИМ ЛИВАЊСКИМ СРБИМА

ЛИВНО, 30. ЈУЛА /СРНА/ - У капели Свете великомученице Марине - Огњене Марије у Ливну данас је служена литургија и парастос за више од 1.600 Срба убијених у Другом свјетском рату.


Парастосу су присуствовали потомци жртава, представници Удружења "Огњена Марија Ливањска" из Београда, министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија, те предсједник Удружења "Јадовно 1941." Душан Басташић.

Мутабџија је рекао да представници Владе Републике Српске присуствују комеморацијама страдалим Србима, гдје год се оне одржавају, те да има обавезу да гаји културу сјећања.

"Сматрамо да је то једно цивилизацијско достигнуће и на тај начин превазилазимо и тешкоће овог тренутка", рекао је Мутабџија Срни.

Он истиче да присуство чак и малог броја људи указује да се не губе сјећања на невино побијене Србе ливањскога краја

 

СЛУЖЕН ПОМЕН СТРАДАЛИМ ЛИВАЊСКИМ СРБИМА

 

Предсједник Удружења "Јадовно 1941." Душан Басташић рекао је да су Срби у Ливањском пољу, Ливну, те селима Челебићи, Доњи Рујани и Врбица убијани бацањем у крашке јаме, од којих су Бикуша и Равни долац "прогутале" највише жртава.

"У вријеме док је комплекс логора Госпић-Јадовно-Паг радио пуном снагом, на многим другим подручјима Независне Државе Хрватске страдавали су православни Срби, па тако и у Ливањском пољу и то на исти начин као и на Велебиту, бацањем у јаме", рекао је Басташић.

Он је додао да је из јаме Равни долац након шест недјеља и три дана спашено 13 жена и један мушкарац.

СЛУЖЕН ПОМЕН СТРАДАЛИМ ЛИВАЊСКИМ СРБИМА

Литургија је служена у крипти капеле Свете великомученице Марине - Огњене Марије, у којој се налазе мошти невиних српских страдалника.

Усташе су крајем јула 1941. године на најсвирепији начин умориле више од 1.600 Срба са ширег подручја Ливањског поља.

Највећа стратишта су Пролог, Камешница, Тушница, Борова глава, Копривница, Крузи, Трновац, школа у Челебићу, као и јаме Самогред, Равни долац, Бикуша, Сухача.

 

 

Извор: срна

Везане вијести:

ПОМЕН ЗА ЗВЈЕРСКИ УБИЈЕНЕ ЛИВАЊСКЕ СРБЕ

Парастоси за жртве усташког злочина у Ливањском пољу током Другог светског рата