Календар геноцида: 20. јун 1941. године. Страдање Срба са ливањског подручја

Др Душан и Ранка Митровић
Др Душан и Ранка Митровић

Угледне становнике Ливна, српске националности: лекара др Душана Митровића, зубара др Косту Зубића и судију Ранка Маргетића усташке власти су, 20. јуна 1941, позвале и упутиле у Сарајево на договор са властима у вези пресељења Срба у Србију. На путу за Сарајево су побијени на месту Занесовићи (између Горњег Вакуфа и Бугојна).

Иако се већ знало за убиство свештеника Риста Ћатића и Сајковљана, то није било довољно да се Срби, предвођени угледнијим домаћинима, организују и потраже спас од злих намера усташа. Веровали су пропагандној и лажној поруци усташа да они који немају кривице немају ни разлога за страх. Већ 20. јуна, усташе су позвале др Душана Митровића, омиљеног народног лекара, бечког ђака и управника ливањске болнице, као и др Крсту Зубића, среског судију и адвоката Ранка Маргетића и наредили им да, као најугледнији српски представници, морају одмах у Сарајево ради припрема за пресељење Срба у Србију пошто ће у Хрватској убудуће живети само Хрвати.

Наводни пут у Сарајево завршио је у гробници без крста. Као и многи Срби и они су завршили у некој од бројних и безимених гробница од којих неке нису никада откривене нити има изгледа да ће се то икада догодити.

У жељи да се не сазна одмах за судбину ове тројице Срба, усташе су њиховим породицама упутиле писма, наводно из Сарајева, у којима их Душан, Крсто и Ранко обавештавају да су срећно стигли, али да ће можда бити упућени на рад у Немачку, те да ће се поново јавити са крајњег одредишта. Но, др Митровић, др Зубић и судија Маргетић били су већ мртви, а ни до данас нису сасвим поуздано утврђени детаљи о њиховом страдању. По верзији која има упориште у информацијама које су лета 1942. године, током првог ослобођења Ливна, донели партизани, они су ликвидирани између Горњег Вакуфа и Бугојна. Наиме, у неком селу код Горњег Вакуфа мештани су партизанима пријавили усташког шпијуна који је, заједно са сином, мучио до смрти једног Ливњака, Србина, адвоката или лекара, који је везан и рањен побегао са губилишта. Усташки сарадник (стрељан после суђења) признао је да је реч о једном од тројице Срба које су усташе стрељале на Плочи код Горњег Вакуфа, а који је успео да побегне.

 

Извор: Удружење Огњена Марија Ливањска, Београд

 

Везане вијести:

ПУТ БЕЗ ПОВРАТКА - Jadovno 1941.

имена жртава усташког геноцида у ливну и околини љета ...

МРТВА УСТА НЕ ГОВОРЕ - Jadovno 1941.    

70 GODINA OD STRADANJA SRBA - Jadovno 1941.

Ливањско поље - Jadovno 1941.