fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Alarmantno: Uranijum ubija nemilosrdno

Dr Nebojša Srbljak, kardiolog iz Kosovske Mitrovice, o posledicama NATO bombardovanja. Svake godine beležimo porast broja obolelih od karcinoma za 25 odsto u odnosu na prethodnu

Getty images
Getty images

UPOTREBOM osiromašenog uranijuma tokom NATO bombardovanja naneta je dugoročna šteta Srbiji i srpskom narodu. Jer, svake godine imamo porast broja obolelih za oko 25 odsto u odnosu na prethodnu. U prilog ovoj činjenici govore brojke na primeru obolelih u Kosovskoj Mitrovici, gde je 2011. registrovano njih 185, sledeće 225, a 2013. 250. Zato su se naše sumorne prognoze, izrečene još 2002, da će upotreba osiromašenog uranijuma tokom agresije Zapadne vojne alijanse na SRJ izazvati epidemiju malignih oboljenja, ispostavile tačnim.

Ovim rečima dr Nebojša Srbljak, kardiolog u ZC u Kosovskoj Mitrovici i osnivač NVO „Milosrdni anđeo“ koja se bavi podacima o broju obolelih od maligniteta na KiM, objašnjava za „Novosti“ da su „oni koji su koristili osiromašeni uranijum morali da znaju kakve posledice izaziva“. Naš sagovornik naglašava da studija njegove organizacije, koja obuhvata period od dve godine pre i dve godine posle bombardovanja, jasno pokazuje da je porast broja obolelih od malignih bolesti posledica radioaktivnosti, a ne stresa i drugih loših životnih navika.

– Setimo se primera Italije koja je obelodanila da su njihovi vojnici, koji su boravili na Kosmetu, ozračeni i da je povećan broj hematoloških oboljenja direktna posledica upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom – kaže dr Srbljak. – Upravo italijanski vojnici u sastavu Kfora bili su raspoređeni tamo gde je najviše upotrebljavanja municija sa osiromašenim uranijumom, u Peći, Đakovici, na Košarama. Njihove porodice, koliko je meni poznato, dobile su odštetu.

Dr Srbljak

Dr Srbljak apeluje na nadležne da i naša zemlja formalno zatraži obeštećenje, ne samo za materijalnu štetu nego i zbog porasta broja obolelih od malignih oboljenja. Ovaj kardiolog tvrdi da je neko hteo da minimizira podatke koje je sa svojim timom objavio još 2002. godine da je na Kosmetu broj obolelih od maligniteta bio povećan za gotovo 200 odsto u odnosu na period pre bombardovanja.

OBAVEZA

„PREMA rečima našeg sagovornika, „Milosrdni anđeo“ je organizacija koja je spontano nastala.-Tim srpskih lekara sa Kosmeta je smatrao da je naša obaveza da iz dana u dan ukazujemo na ovaj problem – kaže dr Srbljak.

– Da smo u pravu postalo je jasno kada su se tim povodom oglasile i naše komšije Albanci, koji i dalje, uglavnom, preko veza odlaze na lečenje u Beograd. Jer, i oni, to je sasvim očigledno, imaju poverenje u stručnost srpskih lekara. I zato mislim da bi konačno mogao da zaživi naš predlog da se ovde, u Mitrovici, otvori istureno odeljenje Onkološkog instituta iz Beograda.

Dr Srbljak, iako smatra pozitivnim što se poslednjih godina prate statistički podaci o broju obolelih, kaže da je vrlo loše to što ovaj problem ne shvatamo i doživljavamo kao nacionalni, nego „kao tuđu nesreću“.

PREVENTIVA NEOPHODNA

KOD najvećeg broja karcinom se otkrije u kasnoj fazi, kada je izlečenje nemoguće. Dr Srbljak insistira da se napravi „model za prevenciju“, odnosno pokušaj rešavanja problema.

– Predložili smo da se uzimaju anonimno uzorci krvi kako bismo na osnovu tumor markera mogli vrlo rano da otkrijemo tumore, a što bi procentualno poboljšalo stepen izlečenja od karcinoma – ističe dr Srbljak. – Na nophodnost preventive opominju sadašnji podaci koji ukazuju da će svake godine broj obolelih biti u porastu za oko 25 odsto.

Autor: D. ZEČEVIĆ

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Osiromašeni uranijum – prećutana istina | Jadovno 1941.

Srce pod pritiskom: Spasavanje Srbije | Jadovno 1941.

Gde ste bili kad su ubijali srpsku decu? | Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: