fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Budaj: Hasanbegović treba da zatraži krivični progon ustaša

Margelov institut
Margelov institut

Direktor jevrejske nevladine organizacije „Margelov institut“ iz Zagreba Alen Budaj smatra da bi bilo primjereno da je hrvatski ministar kulture Zlatko Hasanbegović na mjestu strašnih ustaških likvidacija u Jasenovcu održao oštru lekciju onima koji ustaški zločinački pozdrav „Za dom spremni“ nazivaju „starim hrvatskim pozdravom“ i najavio njihov krivični progon.

„Ali, on /Hasanbegović/ to ne čini i pokušava plivati između vlastitih ultradesničarskih uvjerenja i antifašističkih strujanja i pri tome iritira jevrejsku i srpsku zajednicu. On ne može riješiti nijedan problem, već ga samo produbljuje“, rekao je Budaj za Srnu, komentarišući jučerašnju izjavu Hasanbegovića u Jasenovcu da se „manipulacija jasenovačkim žrtvama nalazila u temelju velikosrpske ideologije“.

Budaj kaže da je rječnik o „velikosrbima“ i „jugoslovenskom totalitarističkom režimu“ karakterističan za ustašoidnu hrvatsku desnicu i bio je omiljen 1991. godine, napominjući da više nije rat da bi se koristila ratna antisrpska huškačka retorika.

„Međutim, kada se o tome govori na takav način, na samom mjestu bivšeg ustaškog logora Jasenovac, to je krajnje degutantno i izraz je nepoštovanja žrtava. Ako ministar već proziva srpsku stranu za `manipulaciju`, zašto hrvatsku stranu, i to onu ustašoidnu koja neprestano umanjuje i relativizuje zločine ustaške NDH, ovdje pošteđuje“, pita Budaj.

On je postavio pitanje Hasanbegoviću zašto kao istoričar i državni funkcioner ne osudi film Jakova Sedlara o Jasenovcu, kojim se kvislinški ustaški režim nastoji prikazati pozitivnim.

„Odvojena komemoracija u Jasenovcu odvija se i zbog Hasanbegovića, ali i zbog Uprave Javne ustanove Spomen-područja `Jasenovac`, koja odbija izmijeniti sadašnju muzejsku postavku, koju su kritikovale jevrejska i srpska zajednica kao neprimjerenu i revizionističku, ali i zbog rasta filoustaštva u zemlji“, dodao je Budaj.

Prema njegovim riječima, Sabor Hrvatske, koji je ove godine ponovo dobio pokroviteljstvo nad obilježavanjem dešavanja u Blajburgu, ne može čistih ruku biti pokrovitelj komemoracije u Jasenovcu, iz prostog razloga jer su oni koji su ubijali u Jasenovcu završili u zbijegu na Blajburgu.

Budaj je naglasio da se deklarativne izjave o državnom antifašizmu hrvatskih funkcionera, pa i Hasanbegovića, ne mogu smatrati ozbiljnim, a još manje izrazima iskrenog antitfašističkog uvjerenja, pošto u zemlji postoje registrovane profašističke stranke koje bez stida i straha otvoreno slave 10. april 1941. kao dan NDH i satanizuju antifašizam.

„Sve dok se toleriše ustaški pozdrav na sportskim terenima, sve dok se po raznim internet forumima bjesomučno riga mržnja prema Srbima i Jevrejima i slavi zločinački ustaški režim, sve dok Uprava JUSP `Jasenovac` ne reaguje na blaćenje i napade na jasenovačku žrtve, umjesto da javno osudi i osuđuje takve pojave u društvu – jer je javna državna ustanova, a ne umjetnička galerija i golf teren sa spomenikom u sredini – sve dok toga bude nećemo imati civilizovano društvo očišćeno od naci-fašističkog smeća“, upozorava Budaj.

On je ocijenio da Jasenovac zaslužuje isti tretman kao i Aušvic u svakom segmentu društva, a ne samo komemoraciju jednom godišnje.

„Umjesto da tokom čitave godine o Jasenovcu možemo čitati i slušati negiranje zločinačkog karaktera logora, sve više se `kotrlja` i neistina da je Jasenovac nastavio raditi za komuniste i da su tu ubijani Hrvati sve do 1951. godine“, dodao je Budaj.

On kaže „da se treba zapitati zašto je srpska i jevrejska zajednica dopustila da zvaničnu državnu komemoraciju prepusti ustaškim apolgetama, onima koji nariču nad sudbinom ustaša na Blajburgu i onima koji, kao potpredsjednik hrvatskog Sabora Ivan Tepeš, hodaju u mimohodu dok se glasno urla `Za dom spremni`“.

„Sve to hrvatskim fašistima služi kao znak pobjede u smislu da je konačno srušen `mit o Jasenovcu`, jer eto jevrejska i srpska zajednica konačno ne dolaze više na zvanične državne komemoracije. To je ono što pišu hrvatski ultranacionalisti i fašisti i mislim da se zbog toga treba ozbiljno zabrinuti, jer jasenovačku žrtvu i pravu istinu nema ko braniti, a oko bivšeg logora događaju se sporovi koji su mučni za sve potomke žrtava“, kaže Budaj.

On smatra da „žrtve zaslužuju mirnu komemoraciju, bez govorancija, bez politizacije, bez vjerskih manifestacija, ali sa jasnim porukama o karakteru zločina i o evociranju uspomene na žrtvu, kao što piše na jednom od jasenovačkih epitafa: `mrtvi živima oči otvaraju`“.

„Zaista, zar nama živima mrtvi moraju otvarati oči da vidimo istinu zamuljanu tolikim lažima, jer postoje gadovi koji će reći da logori nisu postojali, a postoje i lažljivi gadovi koji će reći da je poslije logora postojao još strašniji logor, sve kako bi zatrli i umanjili, te bacili u zaborav strahovite i grozomorne zločine ustaškog režima“, rekao je Budaj.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: