СУТРА ОБИЉЕЖАВАЊЕ ИНТЕРНАЦИЈЕ СРБА У ДОБОЈСКИ ЛОГОР

Представници одбора за његовање традиције ослободилачких ратова на конференцији за новинаре
Представници одбора за његовање традиције ослободилачких ратова на конференцији за новинаре

БАЊАЛУКА, 25. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - У организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, у Добоју ће сутра бити обиљежена "Интернација Срба у добојски логор 1915. године".

Предсједник Пододбора за обиљежавање значајних историјских догађаја Републике Српске Велимир Дуњић саопштио је на конференцији за новинаре у Бањалуци да ће програм почети у 11.00 часова служењем парастоса страдалим српским логорашима у цркви Светих апостола Петра и Павла у Добоју. 

Дуњић је рекао да је у 11.30 часова предвиђено полагање вијенаца на Спомен-костурницу, а у 11.45 часова обраћање званичника и изјаве за медије. 

Говорећи о историјском значају овог догађаја, помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Српске Душко Милуновић истакао је да је 1915. година запамћена као трагична за српски народ у БиХ и Србији. 

"Кроз логор у Добоју, који је формирала аустроугарска власт 27. децембра 1915. године са намјером да се српско становништво пограничне зоне Горњег Подриња и источне Херцеговине уклони са вјековних огњишта, прошло је 45.971 лице, од којих 17.000 жена и дјеце, док их је 12.000 страдало страшном смрћу од посљедица мучења и исцрпљивања глађу", рекао је Милуновић. 

Он је додао да је намјера била стварање тампон зоне, која је требала да раздвоји Србе у Србији од Срба у БиХ, што би омогућило лакшу и бржу асимилацију народа на овом дијелу Балкана.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ДОБОЈСКИ ЛОГОР - СИМБОЛ ТРАГЕДИЈЕ ... - Jadovno 1941.

СЈЕЋАЊЕ НА ИНТЕРНАЦИЈУ СРБА У ДОБОЈСКИ ЛОГОР ...

спомен-обиљежје за српске логораше у првом ... - Jadovno 1941.