ОД 5. ДО 12. ОКТОБРА НАСТУПИ РУСКИХ И ФРАНЦУСКИХ УМЈЕТНИКА

БАЊАЛУКА, 3. ОКТОБРА /СРНА/ - У организацији Министарства просвјете и културе Републике Српске и руске Фондације "Свети Василије Велики", од 5. до 12. октобра у Бањалуци ће поводом обиљежавања 100 година од почетка Првог свјетског рата бити одржан низ културних догађаја на којима ће наступити умјетници из Српске, Русије и Француске.


Помоћник министра просвјете и културе Републике Српске Ирена Солдат-Вујановић рекла је да је у недјељу, првог дана манифестације, предвиђен велики перформанс Донских козака, наступ француског камерног оркестра, концерт руске солисткиње Кристине Аглинц са пратњом, те отварање изложбе посвећене Првом свјетском рату која је рађена у Русији.

Она каже да је за 8. октобар предвиђено предавање под називом "Лекције за Балкан и остатак свијета" Константина Малофејева, а за 12. октобар наступ неколико хорова из Русије и Француске.

Када је ријеч о домаћим умјетницима, на манифестацији ће наступити хор "Јединство", КУД "Веселин Маслеша" и други, а све ће се дешавати испред храма Христа Спаситеља на отвореном од 15.00 до 19.00, те у Руском културном центру од 16.00 до 20.00 часова.

Вујановићева је новинарима у Бањалуци рекла да је из Русије долази више од 100 различитих ансамбала, од којих су већ неки стигли због припрема програма, а неки би тек требало да дођу.

Према њеним ријечима, вријеме манифестације је одређено у фебруару, када се није знало да ће општи избори бити помјерени за другу недјељу октобра.

Вујановићева је подсјетила да је наступима руског балета, руских дјечијих позоришта, руских хорова, пројекције руских филмова, донских козака, те умјетника који изводе духовну музику у претходном периоду бањалучка публика прилично упозната са руском културом, а да Министарство просвјете и културе има одличну сарадњу са Министарством културе Руске Федерације.

Она је подсјетила да је у оквиру обиљежавања стотину година од почетка Првог свјетског рата одржано низ пригодних догађаја - од округлих столова, научних скупова, изложби до перформанса који је 28. јуна изведен у Андрићграду.

"На културолошки начин смо приступили обиљежавању Првог свјетског рата да бисмо рекли да `живот није умро`", рекла је Вујановићева.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

Крсни ход по Српским земљама

ПРЕД НОВОСАЂАНИМА "МЛАДА БОСНА И САРАЈЕВСКИ АТЕНТАТ"

СУТРА ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ "СВЕТЛОСТ У МРАКУ ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА"