КУЗМАНОВИЋ ОТВОРИО ИЗЛОЖБУ "НЕМОЈТЕ НАС ЗАБОРАВИТИ"

У Бања Луци отворена изложба фотографија из Првог свјетског рата

У Бања Луци отворена изложба фотографија из Првог свјетског рата

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић отворио је данас у Народној и универзитетској библиотеци Српске у Бањалуци изложбу фотографија "Немојте нас заборавити", која је инспирисана обиљежавањем стотину година од почетка Првог свјетског рата.

 

Кузмановић је рекао да изложбе, попут ове, говоре о историји српског народа и свједоче о величини љубави коју су људи некада имали према домовини. 

 

"Камо среће да се данашње генерације односе према домовини, према Србији, са љубављу и жељом да живе и напредују", рекао је Кузмановић. 

 

Аутор изложбе Бранислав Станковић рекао је да су на изложби представљене фотографије које је Ристо Марјановић, званични фото-репортер Врховне команде српске војске направио у Првом свјетском рату, те да је посвећена свим добровољцима, као што је био и Марјановић. 

 

"Изложба је допринијела да се на другачији начин освијетле дешавања на балканском фронту у току рата, када су вијести о томе шта се догађа са српском војском тешко стизале до савезника", рекао је Станковић, који је и кустос и историчар Народног музеја у Шапцу. 

 

Директор Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске Љиљана Петровић Зечић истакла је да је изложба прича о Ристи Марјановићу, фотографу из Шапца, који је на својеврстан начин, из борбених редова, на фотографијама приказао Први свјетски рат. 

 

Она је додала да за ову изложбу кустоси и нису потребни јер сама приповиједа своју причу. 

 

Према њеним ријечима, изложба показује и добру институционалну сарадњу јер се дио фотографија налази у Народном музеју у Шапцу, у Војном музеју у Београду, дио у архиву Српске академије наука и уметности, те у Музеју града Новог Сада. 

 

Директор Народног музеја Шапца Марго Бингулац рекао је да ове фотографије буде емоције јер подсјећају да је српски народ увијек био у мукама и страдао, али и побјеђивао. 

 

Отварању изложбе присуствовала је помоћник министра просвјете и културе Републике Српске Милица Котур.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

СУТРА ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА "НЕМОЈТЕ НАС ЗАБОРАВИТИ ...

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА ПРВОГ РАТНОГ ФОТОРЕПОРТЕРА ...

ИЗЛОЖБА ПОСВЕЋЕНА СРПСКИМ ДОБРОВОЉЦИМА ...

изложба фотографија из првог свјетског рата и васкршња ...

Први свјетски рат - Jadovno 1941.