ИЗЛОЖБА "МЕМОРИЈАЛИ ВЕЛИКОГ РАТА"

Отворена изложба фотографија Меморијали Великог рата Бијељина
Отворена изложба фотографија Меморијали Великог рата Бијељина

У Музеју Семберије у Бијељини вечерас је отворена изложба фотографија "Меморијали Великог рата", чији су аутори чланови Секције фотографа Друштва конзерватора Србије.

Један од аутора Снежана Неговановић рекла је новинарима да је изложба настала прошле године у оквиру обиљежавања стотину година од почетка Првог свјетског рата и да показује бројност српских националних споменика и стање меморијала из Великог рата у модерно доба. 

Изложба садржи фотографије војних меморијала, спомен-костурница и других обиљежја која су након завршетка Великог рата подигнута у част палих војника на просторима Грчке, Македоније, Србије, Аустрије, Чешке, Словачке, али и далеког Туниса и Марока. 

Према ријечима Неговановићеве, само у Београду се налази око 200 националних споменика из овог периода, многи су обновљени и заштићени, а њихова обнова се наставља. 

Она је подсјетила да је мала Србија у Великом рату изгубила 1.250.000 људи и да је то генетски губитак од којег се до данас није опоравила. 

На отварању изложбе представљен је рад и публикације Друштва конзерватора Србије, које дјелује као струковно удружење свих завода за заштиту културе у Србији. 

Изложба ће у Бијељини бити отворена до 26. фебруара.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png


Везане вијести: