АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ ЈЕДНОГ ВИЈЕКА ОД ВЕЛИКОГ РАТА

Академијa поводом стогодишњице Великог рата у Зворникy
Академијa поводом стогодишњице Великог рата у Зворникy

ЗВОРНИК, 6. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - У амфитеатру Основне школе "Свети Сава" Зворник одржана је академија поводом 100 година од почетка Првог свјетског рата и отворена изложба фотографија и докумената легендарне Дринске дивизије.

Аутори изложбе фотографија су историчари Зоран Тошић и Горан Вилић из лозничког Музеја "Јадар", док су ученици Техничког школског центра из Зворника синоћ извели пригодне монологе, рецитације, драмске приказе и музичке дијелове, које су припремили са професорима ове школе. 

Предсједник зворничког Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" Радосав Перић рекао је су академија и изложба прилика за заједничко присјећање страдања милиона недужних људи и да се тим поводом ода почаст борцима слободе. 

"Велики рат био је страшан, а однио је око 15 милиона живота широм свијета и зато смо жељели да направимо академију и изложбу кроз које ћемо се сјетити свих тих невиних жртава и одати почаст свима онима који су допринијели да добијемо слободу, са поруком да се такво зло више никада не деси", каже Перић. 

Он је изразио задовољство што ову изложбу могу да виде и Зворничани, с обзиром да је велики број људи из овога краја учествовао у Првом свјетском рату. 

Тошић, који је управник Музеја "Јадар", рекао је да је изложба под називом "Дринска дивизија, од настанка до 1918. године", обишла неколико градова у Републици Српској. 

"Вечерас је у Зворнику и, како ми кажемо, враћа се тамо гдје је прије 100 година крварила и ратовала. Ова изложба је фотографски документарна, садржи фотографије војника Дринске дивизије и одређена документа које приказујемо кроз њу", рекао је Тошић. 

Подсјетивши да је Дринска дивизија била елитна српска јединица која је створена 80-их година 19. вијека у вријеме кнеза Милана Обреновића, Тошић је рекао да је имала четири пјешадијска пука, артиљеријски дивизион и пратеће јединице. 

"Прошла је најзначајнија и највећа ратишта и стратишта српске војске у претходних 100 година. Послије Балканских ратова у којима је учествовала, она је водила и жестоке борбе на Дрини у августу 1914. године на Гучеву, у септембру, октобру и новембру 1914. године на Церу, а повлачила се преко Албаније, учествовала је у пробоју Солунског фронта и освојила Кајмакчалан, што је можда једна од највећих побједа српске Војске", подсјетио је Тошић. 

Он је нагласио да се Дринска дивизија побједоносно вратила у Србију и 1. децембра 1918. године, заједно са Краљевином Србијом, ушла у нову државу Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца. 

"Први командант Дринске дивизије био је генерал Ранко Алимпић, касније пуковник Јован Мишковић, Никола Стевановић, Крста Смиљанић и наравно легендарни командант Павле Јуришић Штурм, кога су војници толико цијенили да су многа дјеца послије рата добијали име по њему", рекао је Тошић. 

Истичући да је изложба репрезент онога што је рађено цијелу ову годину и коју је видјело доста ученика који су, прије свега, циљна група, Тошић је изразио наду да ће тако бити и у Зворнику. 

Тошић је напоменуо да се у саставу Дринске дивизије налазило много момака са лијеве стране Дрине, те да се на Церу борило око 4.500 српских момака из тадашње окупиране БиХ, од којих је већина оставила живот, борећи се за отаџбину Србију. 

"Дринска дивизија у свом постојању изгубила је око 30.000 војника који су сахрањено на три континента - Европи, Азији и Африци, у 17 држава и више у 250 гробаља, из чега се види гдје су све стигли", рекао је Тишић. 

Он је нагласио да су на изложби објављени и оригинални документи, као што су Албанске споменице Момчила Гаврића, најмлађег војника Дринске дивизије, сјећања појединих официра и војника, одликовања, командни састав и прича о обичном војнику, српском "геџи" који је у ствари јунак Првог свјетског рата. 

Консултант Тошићу и Вилићу био је генерал Момчило Секулић, који је урадио монографију о Дринској дивизији. 

Изложба, коју су организовали општинско Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета" и Технички школски центар, уз покровитељство општине Зворник, биће отворена до краја јануара 2015. године.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ: МАЧ РАТА И ДАЉЕ ВИСИ НАД ЕВРОПОМ

Колубарска битка

ПРОМОВИСАНЕ ТРИ КЊИГЕ О ПРВОМ СВЈЕТСКОМ РАТУ

У МОСКВИ ОДИГРАНА ПРЕДСТАВА "СОЛУНЦИ ГОВОРЕ"

Први свјетски рат Јадовно