Модрича: Сјећање на прве жртве

Парастосом пред централним спомеником у Модричи, који је посвећен борцима погинулим у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, и посјетом Спомен-соби, чланови локалног Удружења "Ветерани" обиљежили су данас 23 године од почетка борбе за ослобођење Модриче.

Парастос у Модричи

Парастос у Модричи  Фото: СРНА

Предсједник Скупштине Удружења Богдан Шарчевић подсјетио је да је у борбама, које су почеле у зору 3. маја 1992. године, из двадесетодневног окружења муслиманских и хрватских снага, ослобођено српско становништво из градских насеља Модриче.

Шарчевић је рекао да је у борби учествовало 230 добровољаца.

- Јединица је у Модричу ушла преко брда Мајна из правца Ријечана на Требави, рекао је Шарчевић и подсјетио да су у борбама погинули поручник Раденко Брадашевић и Драган Савић, прве жртве одбрамбено-отаџбинског рата на простору Модриче.

"Ветерани" су посјетили православно гробље у Модричи гдје су, са члановима породице, на Брадашевићев гроб положили цвијеће и прислужили свијеће.

Спомен-соба (Фото: Срна)

Спомен-соба (Фото: Срна)

Након посјете Спомен-соби, у којој су одали пошту за 708 погинулих бораца, ветерани су посјетили Ријечане, мјесто одакле су на данашњи дан 1992. године кренуле борбе које су завршиле коначним ослобођењем Модриче 28. јуна у операцији "Коридор 92".

 

Извор: Радио Телевизија Републике Српске

 

Везане вијести:

ОБИЉЕЖЕНО 23 ГОДИНЕ ОД СТРАДАЊА СРБА У НАСЕЉУ ЧАРДАК

ЧУБРИЛОВИЋ: НЕ ЗАБОРАВИТИ ЗЛОЧИН НАД СРБИМА У СИЈЕКОВЦУ

ПОСАВИНА - ЈАДОВНО 1941.