Срби који пишу латиницом су превртљивци

Владика Василије

Карановац – Чувајте свету ћирилицу и учите из славне српске историје наших предака, поручио владика зворничко-тузлански након Свете архијерејске литургије у Карановцу.

Његово преосвештенство владика зворничко-тузлански Василије апеловао је на Србе да чувају ћирилицу.

„Чувајте свету ћирилицу и учите из славне српске историје наших предака“, рекао је владика Василије након Свете архијерејске литургије, коју је поводом Илиндана служио у храму Светог пророка Илије у озренском насељу Карановац, преноси Срна.

Владика Василије навео је да „Срби који се потписују и пишу латиницом нису Срби већ превртљивци“. Епископ зворничко-тузлански поручио је да треба чувати народну традицију, јер „нема ничега лепшег од народног ткања и веза, које је наше и треба га чувати.“

Владика је окупљеном народу поручио да не продају земљу, „посебно не онима чија она никада није била“ и додао да „треба садити старинско воће, које доноси плодове и ако се не одржава, о чему сведоче напуштени воћњаци на Озрену на којима су опстали воћњаци који рађају иако их више нико не обилази и не обрађује“.

„Срби на Озрену нису репа без корена, а из тог корена треба чувати стабло које се зове православни србски народ“, поручио је владика Василије.

Он је најавио појачање хуманитарне делатности Српске православне цркве и рекао да ће бити започета или настављена изградња геријатријских центара, православних гимназија, спортских терена и других сличних објеката и институција на подручју Зворничко-тузланске епархије, нарочито у оквиру манастира.

 

 

Извор: Васељенска