ПОЗИВ НИКОЛИЋУ И ВУЧИЋУ ДА ПРИСУСТВУЈУ МАРШУ "СТАЗАМА ЕГЗОДУСА

Марш стазом егзодуса

Марш стазом егзодуса

Завичајно удружење Завидовићана са сједиштем у Добоју упутило је данас позив предсједнику Србије Томиславу Николићу и премијеру Србије Александру Вучићу да 10. септембра у мјесту Стог у Федерацији БиХ (ФБиХ) присуствују обиљежавању 20 година од егзодуса Срба из Возуће и долине ријеке Криваје у ФБиХ.

Из Завичајног удружења вјерују да ће Николић и Вучић препознати потребу да народу Возуће, па самим тим и цијелом српском корпусу, пруже подршку јер ће она помоћи да истина изађе на видјело свјетске јавности, те показати одлучност српских лидера у намјери да се ратне ране зацијеле на цијелом Балкану.

Из ове организације подсјетили су да су 10. септемебра 1995. године на Возућу, коју је бранило 3.500 бораца, кренула два корпуса такозване Армије БиХ и специјални одред "Ел муџахид", уз подршку НАТО снага за брза дејства, са више од 20.000 људи.

За само 24 часа у долини Криваје није остао ниједан Србин, опустјело је и спаљено 30 села из којих је протјерано 1.920 породица или 7.680 људи, а они који нису хтјели да напусте куће су убијени.

Власти ФБиХ населиле су српска села избјеглим Сребреничанима, као главним адутом који је спречавао и помисао на повратак Срба на своја огњишта.

У позиву се наводи да несрећа и трагедија народа са тог подручја траје деценијама, а њихово негирање и прикривање те онемогућавање наставка живота не допуштају да ране зарасту.

Позив је раније упућен и предсједнику Републике Српске Милораду Додику, предсједнику Владе Републике Српске Жељки Цвијановић, члану Предсједништва БиХ из Републике Српске Младену Иванићу и предсједнику Републичке борачке организације Миломиру Савчићу.

Осми Марш "Стазом егзодуса", од Тумара у општини Лукавац до мјеста Стог у општини Завидовићи, биће одржан 10. септембра.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

МАРШ "СТАЗАМА ЕГЗОДУСА 2014" 10. СЕПТЕМБРА - Jadovno ... 

ОБИЉЕЖАВАЊЕ 20 ГОДИНА ОД ЕГЗОДУСА СРБА ИЗ ВОЗУЋЕ ...

Кренуо марш “Стазама егзодуса” - Jadovno 1941.

Озрен - Возућа - Jadovno 1941.