ГОДИШЊИЦА ПОГИБИЈЕ САШЕ КОЛЕВСКОГ И ГОРАНА ПЕЈЧИНОВИЋА

Годишњица погибије радника РТРС-а на Озрену

Годишњица погибије радника РТРС-а на Озрену

Данас се навршило 20 година од погибије радника Радио-телевизије Републике Српске (РТРС) Саше Колевског и Горана Пејчиновића, који су 23. септембра 1995. године погинули на радном задатку на Озрену.

Радници РТРС-а покренули су прије пет година иницијативу да овај дан на подручју цијеле БиХ буде проглашен даном заштите новинара у Републици Српској и БиХ, као знак сјећања на страдале новинаре, са жељом да више нигдје не дође ни до ратних дејстава нити страдања новинара.

Очевидац страдања радника РТРС-а, Душко Катанић из Петрова раније је рекао да је аутомобил којим су ишли на терен био видно обиљежен, али да је и поред тога на новинарски аутомобил отворена ватра са муслиманске стране.

"Ишли смо док има мјеста да снимимо, да изблиза они прикажу наше линије, одбрану, али смо без икаквог упозорења нападнути", рекао је Катанић.

Храброст и професионализам Колевског и Пејчиновића и данас су инспирација младим новинарима.

На мјесту погибије Колеског и Пејчиновића планирано је подизање спомен-чесме "као знака праведне борбе и чувања имена и дјела двојице радника РТРС-а који су часно, извршавајући радни задатак, погинули на Озрену."

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:
сакиб махмуљин и шефик џаферовић да одговарају за злочине
возућа: једно од највећих српских стратишта на озрену
Озрен - Возућа - Jadovno 1941.