ВЕЉКО МАРИЋ ИЗРУЧЕН ХРВАТСКОЈ

Вељко Марић

Вељко Марић

Хрватски ратни ветеран Вељко Марић, који је у Србији служио затворску казну због ратног злочина над српским цивилом, изручен је данас поподне.

Вељко Марић је изручен око 16.00 часова Хрватској на граничном прелазу Бајаково - пренио је РТС.

Он би након изручења требало да у Хрватској настави да служи казну од 12 година, на коју је осуђен у Србији због убиства ненаоружаног 66-годишњег Србина Петра Слијепчевића за вријеме рата у Хрватској, код Грубишна Поља.

Марић се налазио у затвору у Сремској Митровици, одакле га је, након одлуке Апелационог суда у Београду да буде изручен, до границе спровела српска полиција.

Марић, који је био возач камиона, ухапшен је у априлу 2010. године на српско-бугарској граници.

Виши суд у Београду осудио га је јер је у октобру 1991. године, као припадник хрватских оружаних снага у селу Растовац, близу Грубишна Поља, у акцији чишћења "Откос 10", у породичној кући убио ненаоружаног 66-годишњег српског цивила цивила Петра Слијепчевића.

Марић, који већ пет година служи казну у Србији, недавно је рекао за "Вечерњи лист" да жели да му се омогући одслужење казне у Хрватској, и додао да он није крив за овај злочин.

Српски вицепремијер Ивица Дачић рекао је током недавне посјете Загребу да очекују да ће владе двије државе ријешити и случај Марића.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ЖРТВЕ ИСТОЧНЕ БИЛОГОРЕ ОД 1991. ДО 1997. ГОДИНЕ ...

БЕОГРАД ОДБИО УЦЈЕНУ ЗАГРЕБА ДА МИЈЕЊА СВОЈЕ ЗАКОНЕ

служен парастос српским жртвама у хрватској акцији "откос"