УКИНУТА ПРЕСУДА ЗА "СРБЕ НА ВРБЕ"

srbe na vrbe.jpg

СПЛИТ, (СРНА) - Жупанијски суд у Сплиту укинуо је пресуду против Антонија Вујчића који је осуђен на четири мјесеца затвора за постављање транспарнета "Србе на врбе, никад заборавит, никад опростит" на улазу у Сплит 2010. године.

Овај транспранет дочекао је српску Дејвис куп репрезентацију у љето 2010. године, а Вујчића је општинско тужилаштво оптужило за ширења расизма.

Жупанијски суд у Сплиту не жели да Вујчићу више суди Динко Мешин, који га је осудио на затворску казну, и пресуда је враћена на поновно суђење јер виши суд сматра да нема довољно доказа да је оптужени поставио плакат на надвожњак код Пујанки. Предмет је враћен на суђење другом судији, а судије Жупанијског суда процијенили су да судија Мешин неће промијенити своју одлуку.

Прихваћена је одбрана Вујчића да је случајно пролазио поред гараже у којој је плакат израђиван и да је само фотографисао, а да са израдом и постављањем нема никакве везе. Фотографије су пронађене у његовом мобилном телефону.

Несхватљиво је да би неко, ко у најстрожој тајности израђује такав транспарент, некоме потпуно непознатом допустио да направи фотографије, закључио је судија Мешин и Вујчића осудио на четири мјесеца затвора.

Бранилац Јадран Франчески у жалби Жупанијском суду написао је да је ово први случај да се на подручју Сплита неко процесуира због слогана "Србе на врбе", наводећи да је пола Хрватске прије 15 година било исписано таквим паролама, а да Државно тужилаштво на то није реаговало.

Франчески је, између осталог, написао да име аутора крилатице, усташког министра Миле Будака, и даље није уклоњено са улица и тргова.

Жупанијски суд наложио је новом судији да испита лица која су израдила плакат. Будући да нема лица која су то учинила, пошто је Вујчић једини оптужени, остаје нејасно како ће судија то урадити, наводи хрватски портал "индекс.хр".

 

 

Извор: срна