УХАПШЕН СРБИН ЧЕДОМИР ВУКАДИН

Чедомир Вукадин

Чедомир Вукадин

Хрватска полиција ухапсила је на граничном прелазу Стрмица Србина Чедомира Вукадина због наводног ратног злочина и пребацила га у притвор у Сплит, саопштио је Документационо информациони центар "Веритас".

Вукадину (56), из села Врбника крај Книна, одређен је притвор због опасности од бјекства јер има држављанства и Србије и Хрватске, а с обзиром на то да је под истрагом хрватског суда због наводног привођења на информативни разговор, те затварања и пребијања хрватских цивила из мјеста Матаси, Зелићи, Лукар и Сукновци. 

Према ријечима његовог адвоката, Вукадин је приведен због свједочења о једном другом догађају, па је његову присутност надлежни тужилац искористио да му одреди истражни затвор за овај догађај, али ће Вукадин ту чињеницу искористити у жалби на одлуку о истражном затвору. 

Вукадинови рођаци располажу информацијама да је он ухапшен прије два дана приликом изласка из Хрватске, али је тражио да се то не објављује да би од стреса заштитио стару и болесну мајку са којом живи у стану у Београду и малољетну кћерку. 

Вукадин је, кажу његови рођаци, до сада више пута одлазио у Хрватску, а посљедњи пут је отишао у петак, 20. марта комби возилом своје фирме "Електроврбник" са двојицом радника који су били са њим и приликом хапшења. 

Вукадин је у августу 1995. године из Книна избјегао у Србију гдје је у међувремену стекао и држављанство Србије. 

Према документацији "Веритаса", суд у Сплиту је у мају 2014. године покренуо истрагу против Вукадина, као и против Бранка Танкосића (63) из Добоја и Михаила Вукадина (73) из Книна, по кривичној пријави Младена Ујаковића од 27. фебруара 2001. године за ратни злочин против цивилног становништва. 

Они се терете да су 27. октобра 1993. године, као припадници војске Републике Српске Крајине наредили и извршили претраживање кућа преосталих становника хрватске националности у мјестима Матаси, Зелићи, Лукар и Сукновци, након чега је више цивила незаконито приведено у Оклај, гдје су их затворили. 

На основу међународних потјерница које је расписао Биро Интерпола у Загребу, широм свијета је до сада ухапшено 148 Срба из Хрватске и бивших припадника ЈНА, од којих су 41 изручени у Хрватску. 

Од екстрадираних до сада је против 18-орице поступак обустављен или је оптужба одбијена, углавном након преквалификације дјела ратног злочина у оружану побуну, што има за посљедицу губитак обештећења за вријеме проведено у притвору. 

Оволики број обустава поступака против лица са Интерполових потјерница указује и на злоупотребу Интерпола од стране Хрватске - оцјењују у "Веритасу".

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

УХАПШЕН 80-ГОДИШЊИ СРБИН МИЛЕ ДАКИЋ - Jadovno 1941.

по хрватској потјерници ухапшен милорад ... - Jadovno 1941.

Хрватска није заслужила да буде члан ЕУ - Jadovno 1941.