УБРЗАВАЊЕ ПРОЦЕСА ТРАЖЕЊА НЕСТАЛИХ

БАЊАЛУКА, 27. ОКТОБРА /СРНА/ - Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић изјавио је да би рјешавање проблема при тражењу несталих Срба у протеклом рату требало да буде много брже након што је с Тужилаштвом БиХ постигнут договор да се институције Републике Српске равноправно укључе у овај процес.

Којић је рекао да је бошњачки члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Амор Машовић најодговорнији за вишегодишњи застој у тражењу и идентификовању несталих Срба, наглашавајући да се таквој пракси стало украј и да се може очекивати убрзано рјешавање бар једног број неријешених случајева. 

"Основни проблем у тражењу несталих Срба био је неучествовање институција Српске у процесу ексхумација, одбукција и идентификација. Тужилаштво БиХ и бошњачка компонента блокирали су овај процес, а сад је то коначно ријешено", рекао је Којић за "Прес Република Српска". 

Он је подсјетио да Српска на списку има несталих 1.678 лица и да се дуго година посмртни остаци 657 лица налазе међу неидентификованим у спомен-костурницама у Српској. 

Којић је рекао да из Тужилаштва БиХ још није стигло рјешење на приговор МУП-а Српске и породица жртава на обустављање истраге у случају "Добровољачка улица" и "Тузланска колона", као и да још није подигнута оптужница против команданта Петог корпуса тзв. Армије БиХ Атифа Дудаковића, иако је то више пута обећавано. 

Према његовим ријечима, постоји довољно доказа у тим предметима за подизање оптужница.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

Којић: Попис српских жртва рата

КОЈИЋ: 800 ДОСИЈЕА О СРПКИЊАМА ЖРТВАМА РАТА

САРАЈЕВО - ВЕЛИКА ГРОБНИЦА СРБА