У ПРАВНУ ПРАКСУ УВЕДЕН "ЕРДЕМОВИЋЕВ ИЗУЗЕТАК"!

sud-bih

ХАГ, 25. МАЈА (СРНА) - Суд БиХ "отишао" је још даље у кршењу правних процедура од Међународног трибуинала у Хагу,а најсвјежији примјер је увођење у правну праксу принципа који се може назвати "Ердемовићев изузетак" - упозорава невладина организација "Историјски пројекат Сребреница.

Непозивање сребреничког "крунског свједока" Дражена Ердемовића да пред Судом БиХ у Сарајеву свједочи "вива воце" на процесима који се односе на Сребреницу представља упечатљив примјер шта се догађа онда када балканска копија оде још даље од свога узора у Хагу.

 

Консензусом неколико вијећа Суда БиХ Дражен Ердемовић је изузет од обавезе да пред тим судом лично свједочи и да буде подвргнут унакрсном испитивању?!

 

Опште начело да оптужени у кривичном предмету има право да се суочи са свједоцима против себе модификовано је стварањем нечега што ће од сада по свему судећи бити познато као "Ердемовићев изузетак".

 

Умјесто личног појављивања у судници и подвргавања унакрсном испитивању, Ердемовићу је изузетно дозвољено да одбије позив да свједочи.

 

И то није све - тужилаштво има могућност да уврсти у списе транскрипт његових ранијих свједочења у разним предметима?! Ово је нешто што још није завриједило дужну пажњу у правним круговима, али то је преседан који је од суштинског значаја када је у питању остваривање правде у кривичним предметима - наводи се у саопштењу "Историјског пројекта Сребреница".

 

Да би показали начин како се "Ердемовићев изузетак" примјењује на дјелу у тексту се наводи илустративан примјер рјешења Вијећа сарајевског суда у предмету Јевић и други од 7. септембра 2011.

 

Треба обратити пажњу на то да Вијеће у образложењу наводи да су му познате правне обавезе које проистичу из споразума о прихватању кривице који је Ердемовић потписао са Тужилаштвом Хашког трибунала 1996. године.

 

Према одредбама тог споразума, Ердемовић нема избор већ обавезу да се одазове на позив и да свједочи лично у свим предметима везаним за Сребреницу, било то у Хагу или пред домаћим судом.

 

У случају да одбије да сарађује у складу са својим обавезама и да се не одазове судском налогу - судско вијеће којим је предсједавала Мире Смајловић имало је неспорна овлашћења да га на то принуди.

 

Подједнако као и несклоност Вијећа да прибјегне својим несумњивим прерогативама, занимљиво је и образложење одлуке Вијећа да прихвати приједлог Тужилаштва да Ердемовића поштеди неугодности јавног свједочења и излагања непријатностима унакрсног испитивања.

 

Објашњавајући овај став, Вијеће не пориче да му је познат члан Европске конвенције о људским правима који налаже да се кривично оптуженом мора пружити могућност "да се суочи и да изведе унаксно испитивање" противничког свједока.

 

Упркос томе, Вијеће доноси одлуку по којој се приједлог Тужилаштва усваја - да се умјесто довођења свједока уврсте транскрипти, уз "умирујући" коментар да "и поред прихватања наведених изјава, одбрана задржава право да поднесе образложени писмени захтјев за позивање свједока ради унакрсног испитивања".

 

У том писменом поднеску, "одбрана је дужна да наведе конкретне дијелове исказа свједока који ће бити предметом унакрсног испитивања, о чему Суд доноси коначну одлуку".

 

Судији Смајловић и њеном већу или није позната, или они свјесно игноришу, опште прихваћено одређење појма "суочавање и унакрсно испитивање свједока" - упозорава се у саопштењу "Историјског пројекта Сребреница".

 

У предметном поступку браниоци оптужених су позвани да се писмено огласе о питањима која би поставили овом свједоку у унакрсном испитивању - односно која питања ће уз одобрење Вијећа, бити просљеђена у државу релокације у којој Дражен Ердемовић тренутно борави.

 

Ова одлука одражава разумљиву стрепњу Тужилаштва, које је свјесно крхкости свог крунског свједока Ердемовића, поготово након објављивања разорне анализе Жерминала Чивикова, и ноторних нетачности и недосљедности у Ердемовићевим ранијим свједочењима - истиче "Историјски пројекат Сребреница" и закључује:

 

"То је истовремено и забрињавајуће упозорење о томе колико је Суд БиХ услужан у својој спремности да прекрши основне процесне норме да би изишао у сусрет Тужилаштву када је потребно заштитити сребреничког "крунског свједока" и његову невјероватну причу од раскринкавања у јавној судници".

 

 

 

Извор: срна