У БЕОГРАДУ ПОДИЋИ СПОМЕНИК СРПСКИМ ЖРТВАМА У ПОСЉЕДЊЕМ РАТУ

Колона избјеглица из Крајине
Колона избјеглица из Крајине

БЕОГРАД, 4. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Коалиције удружења избјеглица у Србији Миодраг Линта упутио је молбу Комисији града Београда за споменике и називе тргова и улица да подржи иницијативу за подизање споменика српским жртвама страдалим у ратовима 1991–2000. године на простору бивше Југославије.

Споменик би био свечано откривен 4. августа 2015. године поводом обиљежавања 20 година од страдања и прогона Срба у хрватској акцији "Олуја", која је била највеће етничко чишћење послије Другог свјетског рата. 

У случају позитивног одговора, Линта очекује да Комисија именује посебан одбор за подизање споменика који би имао задатак да распише конкурс за идејно рјешење изгледа споменика, пронађе локацију и распише тендер за извођаче. 

Линта у саопштењу истиче да споменик треба да буде мјесто гдје се могу служити парастоси и уз дужни пијетет одавати почаст српским жртвама, те да њихове породице, заједно са родбином, пријатељима, протјераним Србима и осталим грађанима, могу да положе цвијеће и вијенце и запале свијеће. 

"На тај начин ће се његовати сјећање на српске жртве с надом да се зло и насиље више никада не понови", истакао је Линта.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ЛИНТА: ДЕКЛАРАЦИЈА - ВРХУНСКИ ЦИНИЗАМ ХРВАТСКЕ ...