"Туђман је знао за убиства Срба"

Манулић

Први полицајац Хрватске деведесетих година, Јосип Манолић, потврдио је на суду у Загребу да је деведесетих година хрватски државни врх, укључујући Фрању Туђмана, знао за убиства Срба.

 

 

Манолић је потврдио да је Туђман био информисан о свему, и о томе ко је убио породицу Зец у Загребу. Након убиства породице Зец, једног од најбруталнијих злочина на почетку рата у Хрватској, Мерчеп је, по Манолићевим речима, казао Туђману ко је то учинио, а за награду је добио именовање као посланик у Сабору, пише "Блиц".


Манолић је до детаља описао и однос Мерчепа и Туђмана, али и то да Мерчеп није имао директну наредбу од државног врха за оно што је чинио. Мерчепови људи нису ни припадали званичним структурама МУП, а регрутовао их је на различите начине. 

Иако нису формално припадали МУП Мерчепови људи су добијали плату и носили полицијске униформе. Упитан зашто није у то време нешто подузео, Манолић је само слегнуо раменима: "Што се могло"! Постојао је став да се не иде против "својих", јер би то непријатељи могли да искористе, рекао је Манолић.

Он је 1991. године био председник хрватске владе и добијао је разне податке које је накнадно проверавао. Када су информације о све већим и учесталијим убиствима Срба долазиле до Туђмана, наредио је да се спречи даљње деловање Мерчепа и његових људи. Али, Манолић сведочи да Мерчеп није пристао да престане.

 

Извор: ВЕСТИ

 

Везане вијести: 

"Мерчеп наређивао ликвидације"