СВЈЕДОЧЕЊА О УБИСТВИМА И ПАЉЕВИНИ У ГРУБОРИМА

Ilustracija

ЗАГРЕБ, 20. ЈАНУРА /СРНА/ - Главни секретар ХДЗ-а Милијан Бркић свједочи пред судом о томе зашто је својевремено, као замјеник директор полиције Хрватске, назвао једног од осумњичених за убиства српских цивила у селу Грубори 1995. године и обавијестио га о доласку полиције.За масакр над пет српских цивила и паљење 20 кућа у селу Грубори код Книна, 25. августа 1995. године, осумњичени су хрватски полицијски специјалци.

Злочин се десио пред долазак у Книн воза у коме су били Фрањо Туђман и други хрватски руководиоци.На суђењу бившим полицијским специјалцима Франи Дрљи и Божи Крајини, Бркић ће морати да објасни зашто је покушао да обавијести једног од осумњичених да га тражи полиција.Пред судским вијећем преслушаване су снимке телеФонских разговора, тајно снимљених у истрази тог ратног злочина. Тако је снимљен и разговор Милијана Бркића с једним од тада осумњичених специјалаца Бранком Балуновићем, који у овом случају на крају није оптужен. 
"Добићеш позив за разговор с милицијом", рекао је Бркић Балуновићу. "Пријатељу, управо сам завршио с њима", одговорио је Балуновић Бркићу.

Из ХДЗ-а саоштавају да се њихов главни секретар "не одриче ни једног свог поступка и да је све то монтирани процес".На суђењу за убиство српских стараца у Груборима, у акцији, како је наведно, "чишћења терена", уз Бркића би требали да свједоче Јошко Морић, бивши помоћник министра унутрашњих послова, Смиљан Рељић, бивши обавјештајац, те Маријан Бенко, бивши директор полиције.  Криминалистичким истраживањем је утврђено да су "при претраживању у Груборима", осумњичени припадници полицијских специјалаца ватреним оружјем усмртили пет особа српске националности, а након тога запалили већину стамбених и економских објеката. Прве инФормације о масакру саопштили су представници УН, који су се тог дана налазили у рејону села, па чек и сликали специјалце како излазе из села. Један од осумњичених је омогућио да 26. августа 1995. остали осумњичени учествују и у акцији претраживања терена у месту Рамљанима, гдје су, такође, паљени цивилни објекти. 

 

Извор: срна

 

Везане вијести:

ПОЧЕЛО СУЂЕЊЕ ЗА ЗЛОЧИНЕ У СЕЛУ ГРУБОРИ

Сачићева паника због Грубора

Грубори у сјени вила и воћњака