САВАНОВИЋ: ПРОБОЈ КОРИДОРА ОМОГУЋИО КОНТИНУИТЕТ СРПСКЕ

Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова на конференцији за новинаре

Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова на конференцији за новинаре

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је у петак да су пробојем коридора кроз Посавину 1992. године постигнути циљеви који су касније омогућили континуитет Републике Српске.

Савановић је на конференцији за новинаре поводом обиљежавања 23 године од пробоја "Коридора живота", рекао да је Војска Републике Српске на челу са Првим крајишким корпусом, Бригадом МУП-а Републике Српске Крајине и Источно-босанским корпусом Војске Републике Српске осмислила стратегију операције "Коридор `92".

"Операција коридор бриљантно је извршена и у том нападу ослобођен је пресјечени дио коридора. Војска Републике Српске је за кратко вријеме успјела да ослободи Модричу, Дервенту, Брод и Оџак, а касније је успостављена линија границе на Сави према Хрватској, те до ушћа Босне и Уне", подсјетио је Савановић.

Он је истакао да је у овој важној операцији сваки српски борац био свјестан своје улоге, одговорности и значаја слободе.

Савановић је подсјетио да су 31. маја 1992. године снаге ХВО-а пресјекле коридор заузимањем јединог преосталог путног правца Прњавор - Станари - Руданка - Модрича -Шамац, чиме су онемогућили комуникацију западног дијела Републике Српске са источним и Србијом, односно снабдијевање храном, лијековима и нафтним дериватима.

Он је напоменуо да је посљедица блокаде коридора било умирање 12 бањалучких беба, које нису имале кисеоника, истичући да је то био нехуман чин.

Говорећи о обиљежавања 23 године од пробоја коридора, помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је да програм почиње у 9.00 часова светом архијерејском литургијом на Дугој Њиви у манастиру Светог великомученика Лазара.

Милуновић је рекао да је у 11.00 часова предвиђено служење парастоса и полагање вијенаца на Спомен-обиљежју, у 12.00 часова обраћање званичника, док је у 12.30 часова предвиђен културно-умјетнички програм.

Борачка организација Добој, Мјесна организација Осијечани, у суботу, 21. јуна, у 7.00 часова организује марш на релацији Спомен-обиљежје у Осијечанима до Дуге Њиве под слоганом "12 киометара у знак сјећања на 12 умрлих беба".

У Министарству рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске потврђено је Срни да је обезбијеђен бесплатан превоз аутобусима до Дуге Њиве за све заинтересоване грађане, који о томе треба да контактирају мјесне борачке организације и локалне заједнице.

На Дугој Њиви код Модриче у недјељу, 21. јуна, биће обиљежене 23 године од пробоја коридора кроз Посавину у којем је погинуло 413, а рањено 1.918 српских бораца.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

АКЦИЈА "КОРИДОР" ОМОГУЋИЛА ТЕРИТОРИЈАЛНО ...

ОПЕРАЦИЈА КОРИДОР - Битка за пут живота, I део - Jadovno 1941.

У НЕДЈЕЉУ НА ДУГОЈ ЊИВИ СЈЕЋАЊЕ НА АКЦИЈУ "КОРИДОР ...