Ромкиња Мира: Какви су то католици који су били спремни убијати нашу дјецу? Задрани: Што ће ми Роми ту, нека иду тамо одакле су дошли!

romi-skabrnja

УЗ ПРАТЊУ полиције ромске обитељи синоћ су напустиле Шкарбњу. "Нисмо пристали него смо присиљени отићи", рекла је Мира Ђанија.

"Ми смо Хрвати и католици. То су били и наши дједови и прадједови. Ту у Шкабрњи вријеђали су нас и говорили нам да смо четници. Не знам откуд њима право да буду већи Хрвати и католици од нас. А друго, какви су то католици који су били спремни ноћас убијати нашу дјецу", питала се Мира у разговору за Задарски лист.

"Пријете да ће нас убити, нашу дјецу, нас да ће запалити и ми морамо отићи", додала је Мира, а њен супруг Анте се надовезао: "Криви су мјештани, предсједник опћине и много ту људи, а све ћемо их тужити па нека буде што закон", изјавио је Анте.

Јучерашњи одлазак ромских обитељи протекао је мирно за разлику од доласка који је изазвао незадовољство мјештана Шкабрње. Све је кулминирало почетком тједна када је 100-ак Шкабрњана узело ствари у своје руке, оградило жицом земљиште на којем су боравили Роми те их извријеђали.

Начелник: Нека дођу када ријеше папире!

Шкабрњски начелник Лука Шкара и даље тврди да није ријеч о националној несношљивости. Каже како се обитељи могу вратити када ријеше папире и имовинско-правне проблеме. "Мислим да је најбоље завршило и за нас и за њих, а њима поручујем да слободно могу доћи кад ријеше папире", рекао је Шкара који је устврдио како је дошло до договора између Рома и власника парцела.

"То није био договор. То је био ултиматум који је гласио "имате 48 сати да одселите одавде". Пријетили су нам, а један је мјештанин чак рекао како је очистио пушку за нас. Рекао нам је да ако дочекамо ноћ вечерас тамо, да јутро сигурно нећемо. Пријетили су нам и да ће нас запалити, а начелник Лука Шкара подржао их је у нашем прогону... Срећом је полиција била тамо док смо се пакирали. Да није, сигурно би нетко од нас настрадао" - плачући је за Задарски лист препричала даље Мира Џанија.

Пучки правобранитељ: Дискриминација је у Хрватској забрањена!

О свему се огласио и пучки правобранитељ Јурица Малчић. Изразио је забринутост и затражио полицијско извјешће. Такођер је упутио посебно упозорење начелнику опћине Шкабрња. Малчић напомиње да је дискриминација у Хрватској забрањена Уставом, бројним међународним уговорима те Законом о сузбијању дискриминација.

Пусић: Морамо осудити инцидент у Шкабрњи

"Док не осудимо инцидент какав се догодио с двије ромске обитељи у Шкабрњи, не можете се појављивати као земља која пропагира антидискримацију и људска права", изјавила је министрица вањских и еуропских послова Весна Пусић говорећи у Сабору Извјешћу о проведби службене развојне помоћи РХ иноземству у 2010. години.

"Ако желимо то пропагирати међународно и тако се поставити кроз развојну помоћ и све остало, ми морамо то пропагирати код куће и осудити сваки такав чин и покушај и код куће јер иначе је све што се ради на плану развојне помоћи са стајалишта земље бесмислено", изјавила је Пусић.

"Што они имају тражити на мојој земљи, на мом пољу?"

Што о овом случају мисле грађани новинари Медиа сервиса провјерили су на улицама Задра, доносимо изјаве:

"Не знам што да кажем, наши људи морају још пуно научити како се понашати с онима који другачије мисле и другачије изгледају, с другачијим људима"

"Што ће ми они ту, одакле су дошли? Нека иду тамо одакле су дошли!"

"Што они имају тражити на мојој земљи, на мом пољу?"

"Ми говоримо да Шкабрњани немају право, али коме год би дошли Роми исто би поступили"

"Мени не би сметали"

"Имају право истјерати их из свог села! Нека их држава смјести, а не људи у селу"

Јосиповић осудио понашање у Шкабрњи

Предсједник Иво Јосиповић осудио је поступање становника Шкабрње према ромским обитељима. "Предсједник Републике Хрватске Иво Јосиповић осуђује све непримјерене дискриминаторне изјаве изречене према припадницима националних мањина у Опћини Шкабрња. Предсједник Републике затражио је од надлежних тијела детаљно извјешће о свим догађајима као и адекватно поступање, како би се осигурала темељна уставна права свих грађана укључујући и припаднике ромске националне мањине", стоји у приопћењу из Уреда предсједника.

Пише: Медиа сервис/Задарски лист/Р.И.


Извор: Index