Решавање проблема лажних жртава у Сребреници услов за помирење

Goran-Krcmar

Руководилац Оперативног тима Републике Српске за тражење несталих лица Горан Крчмар рекао је да је услов за помирење српског и бошњачког народа да буде решен проблем података са лажним жртвама у Сребреници.

„Подаци са лажним жртвама у Сребреници свакако су један од великих проблема, и то се мора решити, јер је то услов за помирење“, рекао је Крчмар у Пелагићеву, након седнице Председништва Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

Крчмар је навео да Република Српска још трага за 1.700 несталих.

„До преноса надлежности са Републике Српске на БиХ 2008. године и формирања Института за нестала лица БиХ евидентирано је 5.300 несталих лица у Српској. До тада је 4.100 лица ексхумирано, а 3.500 идентификовано, што значи да је годишње идентификовано око 320 особа“, рекао је Крчмар.

Он је упозорио да су од формирања Института за нестале особе БиХ 2008. године до данас пронађене 102 особе, што значи да се у просеку годишње пронађе 25 особа.

На седници Председништва Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске разматрана су бројна питања, о тражењу несталих лица, материјалном статусу породица, као и обележавању значајних датума.

Извор: srbel