РАЈИЛИЋ: ЧЕКАМО ОДГОВОР БРАМЕРЦА

Састанак представника српских удружења са Сержом Брамерцом

Састанак представника српских удружења са Сержом Брамерцом

Предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић-Рајилић изјавила је да се представници овог удружења више неће састати са главним тужиоцем Хашког трибунала Сержом Брамерцом, уколико у мају од њега не добију одговоре у вези са процесуирањем предмета ратних злочина почињених над српским женама у БиХ.

Након састанка у Бањалуци са Брамерцом, Рајилићева је подсјетила да му је прије пола године током сусрета у Сарајеву предала копију списка од 397 убијених српских жена само са подручја Сарајева и Горажда који је прослијеђен на процесуирање Тужилаштву БиХ, али да још нема никаквог одговора по том питању. 

"Питала сам Брамерца гдје је овај списак, на шта ми је рекао да ће ми одговорити до маја и зашто се одустало од хапшења злочинаца над женама када имамо на стотине жена од којих никада нису узете ни изјаве у Тужилаштву БиХ", истакла је Рајилићева. 

Она је рекла да је неприхватљиво да се на једног ухапшеног Бошњака хапси десет, а на једног Хрвата пет и више Срба. 

Предсједник Републичког одбора за тражење заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Марко Грабовац рекао је да су породице погинулих из Републике Српске незадовољне радом Института за нестала лица БиХ у погледу тражења несталих Срба, ексхумацијама и идентификацијама српских жртава рата. 

"Тужилаштво и Суд БиХ нису ништа урадили на процесуирању ратних злочина почињених над Србима и привођењу правди одговорних за злочине", каже Грабовац. 

Говорећи о јутрошњем хапшењу осам лица у Србији у вези ратних злочина у Сребреници, Грабовац је рекао да поштује све жртве, али да не може бити задовољан чињеницом да се само Срби хапсе да би задовољили некакву политику приликом уласка у ЕУ. 

"Хрватска није требала постати чланица ЕУ прије него што је похапси починиоце злочина над Србима на простору Посавине и шире", закључио је Грабовац. 

Представници Савеза логораша, Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила и Удружења жена жртава рата Републике Српске састали су се данас у Бањалуци са главним тужиоцем Хашког трибунала Сержом Брамерцом који борави у посјети БиХ.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

РАЈИЛИЋ: РАСВИЈЕТЛИТИ УБИСТВА ... - Jadovno 1941.

ЗАКОНОМ ЗАШТИТИТИ ПРАВА ЖЕНА ЖРТАВА РАТА - Jadovno ...

УБРЗАТИ ПРОЦЕС ЗАКОНСКОГ РЕГУЛИСАЊА - Jadovno 1941.

кебини документи доказ да српске жртве говоре ... - Jadovno 1941.