Понос и предрасуде

Борово

Исчитавајући извештаје у хрватским медијима о комеморацији у Борову, поводом несрећних догађаја са почетка Маја 1991 године, који су нажалост кулминирали оружаним сукобом, а који је вероватно означио и дефинитивни почетак крвавог грађанског рата на овим просторима, човек не може а да не запази малициозност и покушај провокације локалног становништва, који се срећом и још једном показао пуцњем у празно.

Тако један угледни хрватски медиј, свој извештај почиње следећом реченицом: „Бојкот прославе од стране већинског становништва Борова села, поновио се и ове године, иако је први пут у колони сјећања корачала и хрватска предсједница Колинда Грабар-Китаровић“. Извештај се даље наставља већ препознатљивим флоскулама о „нелојалности“ грађана и непризнавању Хрватске државе, а коментари испод самог текста логично у том тону, настављају са тракторима и врбама.

Не могу а да се не насмејем на сулуду уводну констатацију новинара, који чак није имао храбрости нити да се потпише испод оваквог текста, кријући се иза назива медија: „директно“, медија чија је препознатљива реторика нетолеранције и говора мржње, јер замислите само какви би натписи у медијима били, да су Срби (како аутор сматра да треба) изашли на улице да прославе догађаје од другог маја 1991 године !? Како би се Срби уклопили у такву „прославу“ на којој и сами Хрвати једни другима окрећу леђа и омаловажају Министра у Влади Републике Хрватске. Није ли управо то нелојалност и непоштовање Републике Хрватске !?

Срби се са посебним поносом и дигнитетом према свим жртвама сећају догађаја у пролеће те фамозне и несрећне ’91 године, па и догађаја у самом Борову другог маја исте године, показали су то управо и данас не наседајући на провокације и говор мржње.

Свакако нам је драго због посете председнице нашем месту и испред Српског народног форума упућујем јој отворен позив да нас посети још који пут, те да разговарамо о потицању толеранције, превазилажењу несугласица између два најбројнија народа на овом подручју, да разговарамо о привреди и инфраструктурним пројектима, да разговарамо о бољитку за све грађане „наше“, једнако као и „ваше“ Републике Хрватске.

У међувремену захваљујем се грађанима Борова на достојанству и дигнитету те ненаседању на провокације и отровне стрелице још једном одапете из појединих хрватских медија, уз апел свима да гледамо у будућност, те градимо поверење и сарадњу у интересу свих грађана, а оставимо за собом говор мржње и нетолеранцију те све оно што нас враћа четврт века уназад.

председник СНФ-а
Горан Челар

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2015/celar.jpg

 

 

 

 

 

Извор: СРПСКИ НАРОДНИ ФОРУМ

 

Везане вијести:

Подјармљивање Срба: Поглавље дјечији вртић ... - Jadovno 1941.

Борово, некад и јад - Jadovno 1941.