ПОЧЕЛО ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДАНА 16. КРАЈИШКЕ МОТОРИЗОВАНЕ БРИГАДЕ

БАЊАЛУКА, 13. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Полагањем вијенаца на спомен-чесму на бањалучком гробљу "Свети Пантелија" и на гроб генерала Момира Талића у Пискавици код Бањалуке, данас је почело обиљежавање Дана 16. Крајишке моторизоване бригаде, која је бројала око 12.000 бораца од којих су у одбрамбено-отаџбинском рату погинула 434.


Обиљежавање ће бити настављено сутра служењем парастоса погинулим борцима и полагањем вијенаца у селу Машићи код Градишке, а потом ће бити организован сусрет преживјелих бораца, породица погинулих и несталих и гостију.

Члан Организационог одбора за обиљежавање Дана 16. Крајишке моторизоване бригаде Илија Црнобрња подсјетио је да су погинула 434 борца ове бригаде, те да их је око 2.000 рањено.

Он је подсјетио да ће се 16. септембра навршити 23 године од када је ова бригада кренула на ратни пут који је трајао 1.727 дана.

"Бригада је исцртала границе Републике Српске борећи се на више од 20 ратишта уз велике напоре и тешкоће од западне Славоније, преко Коридора, Посавине, Требаве, Озрена, Влашића, Гламоча, Грмеча и Мањаче", рекао је новинарима Црнобрња.

Он каже да је ратни пут бригаде био чист и частан у оквиру међународних права и правила, као и конвенција о поступању у рату.

Полагању вијенаца присуствовали су некадашњи припадници 16. Крајишке моторизоване бригаде.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДАНА НЕСТАЛИХ И ПОГИНУЛИХ У ОДБРАМБЕНО-ОТАЏБИНСКОМ РАТУ У БАЊАЛУЦИ

СЛУЖЕН ПАРАСТОС СРПСКИМ ЖРТВАМА У БУКОВЦУ