ПОЧАСТ ХЕРОЈИМА РАТНИХ СЕМБЕРСКИХ БРИГАДА

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/bijeljina-parastos-spomenik.jpgБИЈЕЉИНА, 12. МАЈА /СРНА/- У Бијељини је данас поводом 22 године од формирања Војске Републике Српске /ВРС/ одата почаст херојима 14 ратних семберских бригада у којима је животе за одбрану огњишта дало око хиљаду бораца.
Парастос погинулим служио је Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Хризостом. 

Вијенце на централни споменик браниоцима у одбрамбено-отаџбинском рату положиле су делегације Народне скупштине, Министарства унутрашњих послова, градски челници, представници борачких организација и бројне општинске делегације из Републике Српске. 

Предсједник градске Борачке организације Зоран Миљановић рекао је новинарима да су ратне семберске бригаде имале око 25.000 бораца и да је обавеза генерација које долазе да чувају сјећање на хероје и јачају Републику Српску која је највећа тековина протеклог одбрамбено-отаџбинског рата. 

Према његовим ријечима, Република Српска је светиња и гарант опстанка српског народа на овим просторима. 

У одбрани Републике Српске на подручју Семберије учествовало је 14 ратних бригада свих родова војске. 

За допринос стварању Републике Српске јединица Гарде "Пантери" одликована је орденом Немањића и орденом Карађорђеве звијезде. 

Прва и Друга семберска лака пјешадијска бригада одликоване су Карађорђевом звијездом, а медаљом Петра Мркоњића Друга мајевичка лака пјешадијска бригада, Трећи мјешовити артиљерисјки пук и Трећи батаљон војне полиције.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png