ОБИЉЕЖЕН ДАН НЕСТАЛИХ И ПОГИНУЛИХ ИЗ СРПСКЕ

БАЊАЛУКА, 15. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Служењем парастоса у бањалучком храму Свете Тројице, полагањем вијенаца на споменик погинулим борцима на гробљу Свети Пантелија, као и на Спомен-костурници и споменику 12 беба на Новом гробљу у Бањалуци, данас је обиљежен Дан несталих и погинулих у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Обраћајући се окупљенима код Спомен-костурнице, републички министар рада и борачко-инвалидске заштите Петар Ђокић поручио је да српски народ и Република Српска никада неће и не смију заборавити српске борце који су уградили своје животе у темеље Српске.

"Република Српска изражава највећу захвалност погинулим српским борцима за њихову огромну жртву за Републику Српску, миран и слободан живот народа у Српској", истакао је Ђокић.

Он је подсјетио да је 23.000 бораца Војске Републике Српске /ВРС/ и припадника Полиције Српске дало своје животе за Српску, као и да се још трага за 1.678 војника и цивила.

Ђокић је рекао да је Република Српска на путу одбране свог идентитета, јачања своје аутономије, те борбе за своју незвисност, што и убудуће треба да чини.

"Борба погинулих бораца није била узалудна, јер данас имамо Републику Српску и вјеру народа да је она трајна категорија", истакао је Ђокић.

Он је рекао да Република Српска, у економским условима у којима живи, чини све што може за борачку популацију у систему борачко-инвалидске заштите.

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић изјавио је да је у БиХ у потпуном застоју процес тражења лица српске националности, као и процесуирање ратних злочина почињених над Србима.

"У БиХ данас има оних који чине злочин послије злочина, јер крију посмртне остатке наших најмилијих и не дозвољавају да дође истина", истакао је Митровић, обраћајући се окупљенима код Спомен-костурнице.

Митровић је најавио да ће Републичка организација данас на трибини о несталим лицима донијети одлучне кораке, које ће сутра на скупштини ове организације усвојити као захтјеве према институцијама власти Републике Српске, заједничких институција БиХ и међународних организација које се баве процесом тражења несталих.

Он је рекао да ће један од захтјева бити да Република Српска у Заводу за судску медицину изврши идентификацију 657 ексхумираних посмртних остатака из три спомен-костурнице у Српској.

"Послије данашњег дана ништа нити може, нити смије бити као до сада у процесу тражења несталих Срба", поручио је Митровић.

Вијенце на Спомен–костурницу положили су изасланик предсједника Републике Српске Душко Четковић, у име Владе Републике Српске министар Ђокић, представник српског народа у Парламентарној скупштини БиХ Сташа Кошарац, делегација Борачке организације Републике Српске, Републичке организације породица погинулих, града Бањалука, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

СЛУЖЕН ПАРАСТОС ЗА ПОГИНУЛЕ БОРЦЕ МЕЗГРАЈЕ

ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДАНА 16. КРАЈИШКЕ МОТОРИЗОВАНЕ БРИГАДЕ У БАЊАЛУЦИ И ГРАДИШЦИ

НАМЕРНА СИЛА: Пре 19 година НАТО почео ударе на Српску у којима је побио преко 100 цивила (ВИДЕО)