НОВИНАР ГУТИЋ СНИМАО МУЧЕЊА СРБА?

zenica1.jpg

САРАЈЕВО, 7. МАРТА (СРНА) - Надлежна тужилаштва у БиХ до данас нису ријешила случајеве нестанка и мучења Срба у Зеници, иако према незваничним информацијама, постоји видео-материјал важан за истраге чији је један од аутора наводно тадашњи уредник тв-куће ''Зетел'', а данас уредник политичког магазина БХРТ-а Амарилдо Гутић, пише ''Дневни аваз".

''О томе не желим да говорим путем телефона'', рекао је Гутић сарајевском дневнику, који наводи, позивајући се на извор из правосуђа БиХ, да није немогућа верзија да Гутић, скривајући своје снимке, фактички чини кривично дјело прикривајући ратни злочин.

Сумња се да су ратни војни заробљеници и цивили српске националности мучени, а поједини чак и убијани у селима у околини Зенице, те у просторијама Војне полиције и Музичке школе у центру града.

Позивајући се на добро упућене изворе, ''Аваз'' пише да су и тадашњи европски посматрачи евидентирали случајеве затварања српских цивила без икаквих важећих судских рјешења.

Наводно, Кантонално тужилаштво преузело је од војног тужилаштва обимну документацију о тим случајевима, али резултата још нема.

Иако је Жалбено вијеће Хашког трибунала 22. априла 2008. године потврдило дио пресуде бившем команданту трећег корпуса тзв. армије БиХ Енверу Хаџихасновићу, што се односило на пропуштање кажњавања одговорних за малтретирање заробљеника у Музичкој школи у Зеници, до данас није ријешен овај, као ни многи други.

У јавности је познат случај познатог офтамолога Вељка Сладојевића, чије је тијело праонађено па сахрањено тек 2010. године, а да се још не зна ко је убио овог зеничког доктора.

Наводно постоје докази да је Сладојевић 1993. године одведен с кућног прага и ликвидиран, да би се у његово стан уселио један од команданата тзв. армије БиХ, али је и тај случај заташкан па се не зна ко је, на који начин и зашто ликвидирао доктора Сладојевића.

 

 

Извор: срна