МАШОВИЋА ХИТНО УКЛОНИТИ ИЗ ИНСТИТУТА

Mitrovic

БАЊАЛУКА, 22. МАРТА /СРНА/ - Предсједник Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Недељко Митровић сматра да је члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Амор Машовић исполитизовао ту институцију и да хитно треба да буде уклоњен, јер је то у интересу процеса тражења.

Коментаришући резиме информације за доношење листе питања од Комитета за људска права УН, у којeм се наводи да у БиХ постоје проблеми у вези са избором чланова руководства Института за нестала лица гдје присуство људи са политичким склоностима подрива кредибилитет ове институције и ефикасност њеног рада, Митровић је рекао да је сагласан са таквом оцјеном и да једино недостаје податак ко врши политизацију.

"Након Закључка Европске комисије из 2010. године у којем је изражена забринутост због малог броја ексхумираних и идентификованих српских жртава рата у БиХ, ово је друга забрињавајућа констатација, у којој се наводи да је Институт за нестала лица БиХ политизован", закључио је Митровић.

У резимеу Информације за доношење листе питања од Комитета за људска права УН наводи се да у БиХ постоје институционалне парализе и недостатак политичке воље, а евидентни су проблеми са избором чланова руководства Института за нестала лица БиХ, у којем присуство људи са политичким склоностима подрива кредибилитет институције и ефикасност њеног рада.

Овај резиме састављен је у децембру 2011. на основу опширне информације, а Комитет ће на сједници од 12. до 30. марта, послије разматрања стања у БиХ, упутити препоруке и листу питања о поштивању људских права. У резимеу се наводи да је ситуација у вези са испитивањем неријешених случајева несталих лица Института, централне базе података и Фонда за помоћ породицама несталих и даље алармантна.

Швајцарско удружење против некажњивости "ТРИ АЛ" , заједно са седам удружења породица несталих и четири удружења логораша из БиХ, поднијело је Комитету за људска права УН писане информације о провођењу препорука и за доношење листе питања.

 

 

Извор: срна