ЛУКАЧ: СРПКИЊЕ КАО ЖРТВЕ РАТА НЕВИДЉИВЕ

Радика Кумарашвами у Џендер центру
Радика Кумарашвами у Џендер центру

Директор Џендер центра Владе Републике Српске Мирјана Лукач рекла је данас да су жене српске националности као жртве рата, сексуалног насиља и тортуре биле невидљиве у протеклих 20 година, да се о њима мало говорило, али да је Џендер центар у протеклој години много радио на тим питањима.

"Прикупљени су и подаци о починиоцима ратних злочина над женама и покренути поступци о кривичном гоњењу, што је раније било веома ријетко", рекла је Лукачева на састанку са аутором Глобалне студије о примјени Резолуције 1325 "Жене, мир и безбједност" Савјета безбједности УН Радиком Кумарашвами.

Лукачева је навела да је Џендер центар у сарадњи са Републичким центром за истраживање ратних злочина провео програм "Снага је у нама" чији је циљ био рад са женама жртвама рата, сексуалног силовања и тортуре, њихово психо-социјално оснаживање те остваривање њихових права и интегрисање у друштво. 

Она је истакла да је Џендер центар тим програмом отворио ово веома важно питање групе жена које су још стигматизоване и маргинализоване. 

"Прича о женама жртвама силовања у контексту БиХ произвела је једну идендификацијску матрицу која се користи како би се прича о болу, патњама, насиљу трансформисала у осуду цијелог једног народа који се у међународним оквирима препознаје као насилан. Као да није постојала друга насилна страна у сукобу, као да су на другој страни сви поштовали форме ратовања, као да је друга страна штитила жене које су припадале другом етницитету. То су невјероватни апсурди до којих је довела прије свега глобална медијска пажња", закључила је Лукачева. 

Радика Кумарашвами је похвалила добру праксу и резултате рада Џендер центра Владе Републике Српске. 

Кумарашвами је водећи међународни експерт и аутор Глобалне студије о примјени Резолуције 1325, чију израду је затражио Савјет безбједности УН поводом обиљежавања 15 година од доношења ове веома значајне резолуције.



Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png



Везане вијести:

кебини документи доказ да српске жртве говоре ... - Jadovno 1941.

КОЈИЋ: НАРЕДБА ХВО-а О СЕКСУАЛНОМ ЗЛОСТАВЉАЊУ ...

РАЈИЛИЋ: РАСВИЈЕТЛИТИ УБИСТВА СРПКИЊА У САРАЈЕВУ ...

РАЈИЛИЋ: ФИЛМ "НЕЧУЈНИ КРИК" - ВРИЈЕЂА СРПСКЕ ЖРТВЕ ...

ЦВИЈАНОВИЋ: ПОДРШКА ВЛАДЕ ЖЕНАМА ЖРТВАМА РАТА ...