ЈОСИПОВИЋ: ПРАВЕДНО БИЛО КРЕНУТИ НА ПЛИТВИЦЕ

josipovic

ПЛИТВИЦЕ, (СРНА) - Хрватски предсједник Иво Јосиповић назвао је данас праведним поступком догађаје на Плитвицама од прије 21 годину када су хрватски полицајци кренули да успоставе власт на том подручју, што се сматра почетком рата.

Јосиповић је рекао да је тада било "правдено први стати на том мјесту и бранити хрватску домовину", те "штитити вриједности које су дио уставног поретка".

Он је на Плитвицама, гдје је присуствовао обиљежавања 21 године од првог озбиљенијег сукоба хрватских "редарственика" са српском полицијом у Националном парку, рекао да Хрватска данас "слави слободу, мир, храброст, јунаштво, домољубље, праведност".

"Како се 90-их било храбро и праведно борити против четничких идеја, као што је то било и 40-их година, тако и данас када неки желе вратити точак историје, морамо му рећи не", навео је Јосиповић.

"Крвави Ускрс" на Плитвицама био је инцидент који се догодио 1991. године у Националном парку у Хрватској и сматра се првом озбиљнијом ескалацијом ситуације у југословенским ратовима.

Хрватска је 31. марта 1991. године упутила неколико аутобуса са полицајацима према Кореници и Плитвичким језерима са циљем да успостави републичку власт у општини и националном парку. У размјени паљбе погинули су један српски и један хрватски полицајац и они су прве жртве у грађанском рату на подручју Хрватске.

Био је то догађај који Срби називају "Крвави Ускрс", са асоцијацијом на догађај из периода НДХ-а.

Послије Плитвичких језера услиједили су сукоби у Боровом Селу, Вуковару, Шкабрњи, Госпићу, Дубровнику, Ловасу, Саборском, Воћину. Потом су се догодили "Откос 10", "Оркан 91", "Миљевачки плато", "Лора", "Масленица", "Медачки џеп", "Бљесак" и "Олуја", у којима је протјерано готово комплетно српско становништво из Хрватске.

 

Извор: срна