ЕВОЦИРАНЕ УСПОМЕНЕ НА ОДБРАНУ ОПШТИНЕ

Дружење бораца ВРС са подручја Прњавора на Мотајици

Дружење бораца ВРС са подручја Прњавора на Мотајици

Борачка организација општине Прњавор организовала је данас на Мотајици традиционално дружење некадашњих сабораца, припадника Војске Републике Српске, као знак сјећања на 24. март 1992. године када је заустављен продор непријатељских јединица према бањалучкој регији.

Предсједник општинске Борачке организације Владо Живковић нагласио је да се не смије заборавити да је регуларна Хрватска војска прешла на простор Брода и Дервенте и починила стравичне злочине над српским народом, какви су били покољ у Сијековцу и Чардаку. 

Он каже да након тих догађаја из 1992. године политичко и војно руководство општине Прњавор није могло сједити скрштених руку. 

"Предузете су све потребне активности да се стане у одбрану народа, у чему се и успјело. Треба нагласити чињеницу да ниједна битка за стварање Републике Српске није прошла без бораца из Прњавора, који су учествовали у 123 ратне јединице", подсјетио је Живковић. 

Данашњем сусрету некадашњих сабораца присуствовао је и начелник општине Синиша Гатарић, који је истакао да је Прњавор, иако није имао ратних дејстава на својој територији, дао велику жртву и велики допринос у стварању Републике Српске. 

Спомен плоча на Мотајици

Спомен плоча на Мотајици

"Наших 626 најбољих синова уградило је живот у темеље Српске. Допринијели су да имамо оно што се данас зове слобода и српски народ на постору БиХ", рекао је Гатарић и додао да је на садашњим и будућим генерацијама да сачувају истину од заборава. 

Поводом Дана општине, 24. марта, у протеклих десетак дана уприличене су бројне спортске и културне манифестације, са централним догађајем - свечаном сједницом Скупштине општине.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ТРАДИЦИОНАЛНИ ИЗЛАЗАК НА МОТАЈИЦУ - Jadovno 1941.

ПОМЕН ПОГИНУЛИМ ПРЊАВОРЧАНИМА - Jadovno 1941.

ГОДИШЊИЦА ИЗЛАСКА НА МОТАЈИЦУ - Jadovno 1941.