Добрун: Обиљежена крсна слава ВРС

У порти манастира Добрун јуче је обиљежена крсна слава Војске Републике Српске. Славски обред служио је патријарх српски Иринеј уз саслужење владика и свештенства Српске православне цркве. Обиљежевању крсне славе присуствовао је и предсједник РС Милорад Додик са бројним званичницима и јавним личностима из РС и Србије.

 

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/manastir-dobrun.jpg


Крсна слава ВРС обиљежена је на светом мјесту у манастиру Добрун. Овогодишње обиљежавање увеличао је патријарх српски Иринеј који је након ломљења славског колача окупљеним активним и пензионисаним војницима и официрима поручио да достојно чувају традицију косовских мученика.

Предсједник РС Милорад Додик рекао је ВРС није отишла у историју и да је она ту и да живи међу нама. Настала у вријеме одбрамбено - отаџбинског рата наставила је да постоји и чува нашу традицију, породице, земљу, рекао је Додик.

 

Командант 3. пјешадијског РС пука бригадир Рајко Кнежевић казао је да послије реформе одбране и укидања ентитетских војски 1. јануара 2006. године традицију ВРС достојно наставља ова јединица.

Предсједник Борачке организације РС Пантелија Ћургуз истакао је да је ВРС најславнија војска која се часно борила.

Трећи пјешадијски пук формацијски броји око 1,5 хиљада војника распоређених у три батаљона у Бањалуци, Билећи и Бијељини.

Славском обреду присуствовали су и престолонасљедник Александар Карађорђевић, бројне јавне личности из РС и Србије, чиме је на најбољи начин показано да граница на Дрини није препрека за заједничко обиљежавање значајних датума из српске историје. 

Соколац - Парастос за 957 погинулих бораца ВРС

У оквиру 22. Видовданских пјесничких сусрета на Романији, јуче је на Војничком спомен-гробљу "Мали зејтинлик" на Сокоцу служен парастос за 957 бораца са простора сарајевско-романијске регије погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату, те одржан поетски помен. Вијенац на централни крст положила је делегација пјесника, учесника 22. Видовданских пјесничких сусрета. Своје стихове говорили су пјесници Благоје Баковић из Врбаса, Слободан Вучинић из Подгорице, те Милан Михајловић и Миомир Јовановић из Косовске Митровице.

Нови Град - Парастос за погинуле

У Равницама код Новог Града јуче је служен парастос за погинуле у Другом свјетском и Одбрамбено-отаџбинском рату. Потомци и породице погинулих те представници Борачке организације и општине Нови Град положили су вијенце и цвијеће и запалили свијеће .Маринко Гачић предсједник Борачке организације Нови Град.

Усташе су 25. новембра 1943. године усташе су у Равницама убиле 108 цивила. Најмлађа жртва имала је 2 мјесеца, а најстарија 67 година. У Одбрамбено-отаџбинском рату из Равница је погинуло 11 бораца Војске Републике Српске и 5 цивила. 

Прњавор - Откривена Спомен плоча за 71 погинулог борца

У Парку народних хероја у Прњавору јуче су откривени и освештани спомен-биста и спомен-плоча са уклесаним именима и ликовима 71 настрадалог борца Војске Републике Српске и цивилних жртава рата од 1991. до 1995. године с подручја Мјесне заједнице Прњавор. Предсједник општинске Борачке организације, Владо Живковић рекао је да Прњавор мора бити поносан на своје јунаке. Борци Мјесне заједнице Прњавор прошли су кроз 24 ратне јединице и учествовали су у најтежим биткама за стварање Републике Српске. 

Братунац - Сјећање на 11 погинулих мјештана Лознице 

Малобројна родбина и представници Организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила општине Братунац, полагањем цвијећа на Спомен -крсту на градском гробљу у Братунцу, обиљежили су 22 годинe од убиства 11 мјештана братуначког села Лозница.

Пале - Одата почаст погинулим борцима

Борачка организација општине Пале и ове године је, на 28. јун, одала почаст погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске на мјесном спомен - обиљежју "Блатине - Прибањ" у општини Пале.
Служењем парастоса и полагањем вијенаца на спомен - обиљежју за 14 погинулих припадника Војске Републике Српске из Мјесне заједнице Прибањ, одата им је захвалност за стварање Републике Српске, за коју су положили животе.

 

Извор: РТРС