ДАКИЋУ ПРОДУЖЕН ПРИТВОР ЗА ЈОШ ДВА МЈЕСЕЦА

mile_dakic

КАРЛОВАЦ, (СРНА) - Жупанијски суд у Карловцу није прихватио кауцију за Мила Дакића (81), оптуженог за подстрекивање на убиство, већ му је за још два мјесеца продужио истражни затвор, потврдио је данас шеф Документационо информационог центра "Веритас" Саво Штрбац.

Суд је одбацио понуду Дакићеве одбране за кауцију од милион куна /око 132.000 евра/ у некретнинама, с образложењем да, наводно, постоји опасност од бијега оптуженог, објаснио је Штрбац, преносе "Независне новине".

Српски избјеглица, историчар, политичар и писац из Војнића Миле Дакић ухапшен је 26. маја приликом уласка у Србију из Републике Српске, гдје је у Бањалуци учествовао у раду конференције о злочину геноцида хрватских усташа над Србима током Другог свјетског рата.

Дакић је Хрватској изручен 10. авуста на основу одлуке коју је правосуђе БиХ донијело под условом да му се поново суди, будући да је на 20 година затвора био осуђен у одсуству.

Суд у Карловцу прогласио је Дакића кривим 1999. на основу оптужнице која га терети да је наговарао пет особа, "које је окупио око себе", да у Будачкој ријеци на подручју Војнића поставе засједу и побију патролу саобраћајне полиције. У том нападу 4. августа 1991. године убијена су три хрватска полицајца, а један је задобио теже повреде.

Некадашњи потпредсједник САО Крајина, тврди, међутим, да је првобитна пресуда против њега донесена на основу лажних свједочења, пошто се у љето 1991. године налазио у Србији.

У истом судском поступку за кривично дјело "убиство у покушају и убиство" на по 20 година затвора осуђени су Душан Томић, Миле Томић, Дарко Кресојевић, Ђорђе Радујковић и Станко Томић. За њима су расписане потернице Интерпола.

"Врховни суд Хрватске је, међутим, у фебруару 2011. године укинуо пресуде првостепеног и другостепеног суда и предмет вратио на поновно суђење", подсјетио је Штрбац.

Ђорђе Радујковић (43), Србин из Подгорја на подручју општине Карловац, ухапшен је 30. јануара ове године у мјесту Ним на југу Француске, али је послије 15 дана пуштен из екстрадиционог притвора и на слободи чека одлуку француских власти о захтјеву за изручење Хрватској.

У међувремену, Жупанијски суд у Карловцу је Дакићу одобрио обнову поступка и прихватио његов захтјев да се тај поступак раздвоји у односу на осталу тројицу оптужених.

На главном претресу, који је заказан за 17. и 18. април, треба да буде саслушано око 40 свједока, од којих је половину предложила одбрана.

Дакић је са супругом и малољетном кћерком избјегао у Србију у великом егзодусу Крајишника за вријеме операције хрватских снага званој "Олуја", у августу 1995. године, гдје је стекао држављанство, а од 1997. води Удружење за помоћ избјеглицама и прогнаницима из Хрватске.

На основу међународних потјерница које је расписао Биро Интерпола у Загребу, широм свијета је досад ухапшено 115 Срба из Хрватске, а 34 су изручена хрватском правосуђу. Од тога је против 13 поступак обустављен или је оптужба одбијена, углавном након преквалификације дјела ратног злочина у оружану побуну, како не би имали право на обештећење за вријеме проведено у притвору.

 

Извор: срна