БОЛНО СЈЕЋАЊЕ НА НЕСТАЛЕ СРПСКЕ БОРЦЕ И ЦИВИЛЕ

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/bijeljina.jpgБИЈЕЉИНА, 10. МАЈА /СРНА/ - На подручју Семберије и Мајевице до сада су пронађена тијела 293 српска борца и цивила који су нестали током рата, а након 22 године још се трага за посмртним остацима 66 жртава, подаци су Удружења породица несталих бијељинске регије.

Предсједник овог удружења Смиља Митровић је, након данашњег парастоса у манастиру Свете Тројице у Тавни позвала тужилаштва да убрзају процес тражења, а апел за помоћ упућен је свима који имају било какве информације о несталима. 

Према њеним ријечима, од краја рата у Републици Српској је пронађено 3600 посмртних остатака, а још се трага за 1.450 несталих бораца и цивила. 

Митровићева је у рату изгубила деветнаестогодишњег сина јединца Драгана. 

"Никада бол за дјететом не умине, али лакше би ми било да га пронађем и сахраним, да му гроб обилазим", каже мајка. 

Зоран Пикулић деценијама трага за мајком Марицом и оцем Војиславом који су 1992. године убијени у породичној кући у сарајевском насељу Пофалићи, а има сазнања да су им тијела три пута прекопавана и сахрањивана на различитим локацијама. 

"Боли ме што се српске жртве минимизирају. Тражимо само да сахранимо најмилије и нећемо одустати, док смо живи тражићемо своје жртве", каже Пикулић. 

Невенка Симић из Олова рекла је новинарима да у правду за српске жртве више не вјерује. 

Њен муж Мирко имао је 45 година када је нестао 1995. године на ратишту у Возући. 

Парастосу у Тавни присуствовала је и шеф канцеларије Института за тражење несталих у Бањалуци Милијана Бојић, која је указала на потребу да се убрзају процеси тражења, али и идентификације несталих који се налазе у спомен- костурницама и халама.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png