ХРВАТСКА ПОСЛИЈЕ УЛАСКА У ЕУ ЈОШ ЕКСТРЕМНИЈА ПРЕМА СРБИМА

Милојко Будимир

Милојко Будимир

Предсједник Асоцијације избјегличких удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир изјавио је Срни да је Хрватска од уласка у ЕУ постала још екстремнија према српској заједници, што указује да тамо има менторе који подржавају све што она чини и који нису за смиривање тензија на Балкану.

Коментаришући данашњу одлуку хрватског предсједника Колинде Грабар-Китаровић о именовању хрватских генерала Анте Готовине и Младена Маркача у Савјет државне безбједности, Будимир је рекао да Хрватска у ЕУ налази заштиту за акције које проводи. 

"Само онај ко жели несигурност на простору Балкана могао је дати такве сугестије Хрватској и подршку да именује такве људе. Они нису за смиривање тензија нити за суживот", истакао је Будимир. 

Он је рекао да именовање Готовине и Маркача говори о каквом је савјету ријеч и да су намјере нових хрватских власти идентичне онима које су имале хрватске власти деведесетих - потпуно очистити Хрватску од Срба. 

Он је додао да одлука Китаровићеве о оснивању овог савјета за безбједност, чији су чланови и главнокомандујући хрватском акцијом "Олуја" у којој је протјерано више од 200.000 и убијено око 2.000 Срба, говори о томе да Загреб не жели нормализацију односа са Србијом, нити стабилност у региону. 

"Ово је и порука Србима да се ситуација не мијења. Најекстремнији и најрадикалнији су ушли у некакве Савјете за државну безбједност. У Хрватској ће, судећи по овом, сигурно безбиједни остати само они који промијене име и православну вјеру", рекао је Будимир. 

Реагујући на чињеницу да је хрватска Влада недавно Готовину, Маркача и Маријана Марековића, као "најзаслужније бојовнике" у акцији "Олуја", именовала у Одбор за организацију 20 година од те акције, Будимир је рекао да је то шамар и Србима и међународном праву. 

"Очигледно је да они нису прихватили препоруку Међународног суда правде да "Олуја", односно 4. август када је покренута, није дан који треба да се слави ако се иде ка помирењу", додао је Будимир. 

Из кабинета предсједника Хрватске Колинде Грабар-Китаровић данас је саопштено да је Китаровићева донијела одлуку о оснивању Савјета за државну безбједност. 

Предсједник Савјета је пензионисани генерал Дамир Крстичевић, а уз Готовину и Маркача чланови Савјета су и бивши генерали Павао Миљевац, Давор Домазет Лошо и Маријан Марековић.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

БУДИМИР: НАУКА ДА СПРИЈЕЧИ ФАЛСИФИКОВАЊЕ ИСТОРИЈЕ

будимир: ратни злочин над србима у хрватској веома исплатив

Будимир: Срби се одричу вјере и националног идентитета ...

Асоцијација избјеглица - Јадовно 1941.