ПАРАСТОСИ ЖРТВАМА НАТО БОМБАРДОВАЊА

Служење парастоса испред споменика Косовским јунацима у Грачаници
Служење парастоса испред споменика Косовским јунацима у Грачаници

Служењем парастоса, паљењем свијећа и полагањем цвијећа испред споменика Косовским јунацима у центру Грачанице данас је обиљежено 16 година од почетка НАТО бомбардовања.

Парастосу, који је служило свештенство Рашко-призренске епархије, присуствовало је стотињак мјештана. 

Замјеник премијера самопроглашеног Косова Бранимир Стојановић рекао је у обраћању окупљеним мјештанима да је 24. март 1999. године означио почетак прогона Срба са Косова и Метохије. 

"Не смемо заборавити, не смемо окретати главу и делити се", рекао је Стојановић, наглашавајући да су управо они који су бомбардовали Србију желели и желе да на Косову и Метохији остане што мање Срба обједињених око једне идеје. 

У сјеверној Косовској Митровици, у цркви Сетог Димитрија, такође је служен парастос коме су присуствовали представници Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију и представници општина са сјевера Косова. 

Након парастоса положени су вијенци и цвијеће на споменик "Истина" у непосредној близини главног моста на ријеци Ибар који раздваја сјеверни, српски од јужног, албанског дијела града. 

Градоначелник сјеверне Косовске Митровице Горан Ракић подсетио је да је прије 16 година 19 чланица НАТО-а започео рат против СР Југославије који је однио на хиљаде невиних живота и изазвао катастрофална разарања земље. 

"Поражавајућа је и срамна чињеница што је НАТО своју војну акцију назвао `Милосрдни анђео` и то што су све невине жртве прогласили колатералном штетом", рекао је Ракић. 

У подне је почела протестна шетња од главног ибарског моста до некадашње зграде СУП-а која је у бомбардовању 1999. године уништена, а на чијем мјесту се данас налази зграда Филозофског факултета. 

На факултету ће касније бити одржана јавна трибина а обиљежавање почетка бомбардовања биће завршено вечерас у Грачаници, гдје ће у Дому културе бити отворена изложба фотографија из периода НАТО бомбардовања. 

Данас се навршава 16 година од почетка Нато агресије на некадашњу СР Југославију током које је убијено најмање 2.500, више од 12.500 рањено, а кориштена је и муниција са осиромашеним уранијумом, као и графитне бомбе. 

СР Југославија је нападнута под изговором да је кривац за неуспјех преговора у Рамбујеу и Паризу о будућем статусу покрајине Косово и Метохија.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

НИКОЛИЋ: НАТО АГРЕСИЈА НАНИЈЕЛА ВЕЛИКО ЗЛО

БАШТИОНИК: Позив на молитвени помен за жртве НАТО ...

Кад оборени опет полете

Да се не заборави!

ШЕСНАЕСТ ГОДИНА ОД АГРЕСИЈЕ НА СР ЈУГОСЛАВИЈУ

ВОЈСКА НАТО МОЖЕ СЛОБОДНО ДА "КРСТАРИ" СРБИЈОМ ...