"Срби извор свих проблема Хрватске"

Керум

Загреб -- Градоначелник Сплита Жељко Керум каже да су Срби извор свих проблема у Хрватској и да је то мишљење целе државе.

 

Керум је емисији "Недељом у 2" изјавио да иако већина тако мисли, никада није имала прилику да то каже зато што их нико није питао за мишљење.

"То што сам ја рекао, то је моје мишљење и мишљење целе државе, само што се већина државе никада није нашла у ситуацији да је неко пита за мишљење о Србима", рекао је Керум, пренео је Индеx.хр.

Он је поновио да је његова грешка што је ушао у политику, као и да су његови пословни проблеми почели пре три године када је у емисији "Недељом у 2" на Хрватској радиотелелвизији (ХРТ) изјавио да не би желео Србина за зета. 

"Моји су проблеми почели тада јер највећи утицај на финансије и медије данас у Хрватској има српска и југословенска опција", рекао је Керум гостујући у истој емисији на ХРТ-у уредника Александра Станковића. 

Према његовим речима, Срби имају "страшне позиције", а на питање новинара где су Срби у банкарству, он је одговорио да имају "велики утицај на банке у Европи, а камоли у Хрватској". 

Керум је рекао да и даље не би желео Србина за зета и додао да су му многи пријатељи и познаници православци замерили због те изјаве. Такође, изјавио је да не сматра да је његова ранија изјава да Срби морају да знају где им је место шовинистичка, јер је рекао шта мисли. 

Водитељу емисије рекао је да је такође одговоран за његове проблеме, јер му је поставио питање о зету, а он му је само искрено одговорио. Према његовом мишљењу, већина грађана Хрватске мисли као он, али се се не усуђује да то каже. 

Керум, који је и посланик у Сабору Хрватске, рекао је да је направио велику грешку када се политички ангажовао што га је коштало "пуно капитала", али да од ње неће тек тако да одустане. 

"Није ми жао ни због чега, радио сам поштено и марљиво, многим људима сам помогао, иако мени никада нико није помогао. Тако је то у нашем народу, када си на врху сви желе да буду уз тебе и да ти помогну, а када паднеш сви те напусте", закључио је градоначелник Сплита. 

Керумове тврдње навеле су један део гледалаца да на Фејсбук страници Владе Хрватске постави питање по ком закону је он још увек посланик у Сабору, цитирајући члан 174 Кривичног закона, који се односи на расну и другу дискриминацију и који за то предвиђа казну затвора од три месеца до три године. 

Владин Фејсбук тим одговорио је врло брзо, позивајући грађанина с надимком Зомбиx да се обрати Сабору. Након што им је рекао да је питање постављено Влади Хрватске, јер се ради о случају кршења људских права, као и због тога што у Влади седе министри правде и полиције, одговор није стигао, пише Индеx.хр.

 

 

Извор: Б92