Нема наде уз Пуповца

Милорад Пуповац

Предсједник Асоцијације избјегличких удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир изјавио је да је предсједник Српског народног вијећа у Хрватској Милорад Пуповац учинио све да приближи Хрватску Европској унији, користећи сваку прилику да скине одговорност са Хрватске за све оно што је учинила за вријеме посљедњег грађанског рата од 1991. до 1995. године.


Коментаришући изјаву Милорада Пуповца да не подржава петицију српских избјеглица за рјешавање имовинско-правних проблема Срба из Хрватске прије него што Хрватска уђе у ЕУ, Будимир каже да се од Пуповца и није могло очекивати да подржи ту петицију, јер се он од самог почетка налазио "на другој страни".

Будимир каже да је недавно одржани божићни пријем Српског народног вијећа у Загребу злоупотреба Божића као најсветијег хришћанског празника који је Пуповцу послужио за политичку промоцију и за амнестију Владимира Шекса коме је додијелио награду СНВ-а која носи часно име Николе Тесле.

- Ако се ико у Хрватској доказао у мржњи према Србима био је то Шекс, посебно као војни тужилац који је од 1992. године осудио многе Србе у одсуству на дугогодишње робије, без икаквог разлога. Ако је и од Пуповца, превише је, закључио је Будимир.

Он подсјећа да је, на позив Пуповца, присуствовао Божићном пријему СНВ-а 2007. године са делегацијом избјеглица из Београда, те да је у свом поздравном говору прозвао присутног Иву Санадера тако што је све званице подсјетио на проблеме са којима се сусрећу Срби у избјеглиштву.

- Констатовао сам да Божић у избјеглиштву није исто као и Божић на кућном огњишту и да очекујем да ћемо наредни Божић дочекати у својим кућама и становима. Реплицирао ми је Санадер да се томе не надамо јер су нас ријешили у договору са Пуповцем преко тзв. Програма стамбеног збрињавања. А, како су нас ријешили свима је сада постало јасно. Умјесто враћања имовине и станарских права уводе нови рок за стамбено збрињавање на подручјима изван државне бриге, а преко најављене донаторске конференције скидају сваку одговорност са Хрватске, наводи Будимир.

Он каже да се Срби из Хрватске немају чему надати од политике коју Пуповац води као коалициони партнер ХДЗ-а.

- За све ово вријеме од када су у власти са ХДЗ-ом, нису успоставили никакав контакт са избјеглим и прогнаним Србима. Нажалост, његова политика има подршку од институција у Србији јер им је свима ближа Европска унија од положаја оног дијела њиховог народа коме су одузета сва људска и грађанска права, додао је Будимир.

Избјегличка удружења Срба из Хрватске крајем прошле године покренула су акцију прикупљања потписа у Србији и још 27 земаља којима желе да ојачају петицију коју је крајем октобра прихватило 100 избјегличких удружења и завичајних клубова, а којом се од влада водећих западних земаља, УН, ОЕБС-а, европских институција и челника тражи да не дозволе да Хрватска уђе у ЕУ док не испоштује сва права избјеглих Срба, као што су имовинска, станарска, пензиона и друга.

Од Европске уније траже да са Владом Хрватске не потписује уговор о приступању све док не буду испуњене обавезе према грађанима српске националности.

(СРНА)

 

Извор: srpskacafe