Дража сахрањен иза Белог двора?

Српска народна одбрана из Америке тражи од нових власти да пронађу Михаиловићев гроб. Самарџић: Нови сведоци потврђују да је генерал стрељан и сахрањен у парку иза Белог двора. Генерал све време чуван у подземном склоништу

 

СРПСКА народна одбрана, најстарија национална организација Срба у САД, поднеће захтев новој влади Србије да обави ексхумацију посмртних остатака генерала Драже Михаиловића, најавио је Славко Пановић, председник овог удружења. Он подсећа да је СНО још 2009. расписала награду од 100.000 долара за проналажење Дражиног гроба и да та понуда и даље важи.

- Награда ће бити исплаћена после извршених ДНК анализа званичних медицинских институција - каже Пановић.

 

У СНО сумњају у озбиљност рада Државне комисије чији је задатак био да утврди чињенице о смрти генерала Михаиловића и која је, уместо генералових остатака, у наводном гробу на Ади Циганлији открила животињске кости.

 

- Државна комисија ослонила се искључиво на сведочење људи из Озне и Удбе, а познато је колико су они наклоњени истини и Дражи - саркастичан је Милослав Самарџић, историчар Равногорског покрета и један од покретача иницијативе за рехабилитацију генерала Михаиловића. - С друге стране, та државна комисија која је копала по Ади никада није узела у обзир сведочења о томе да је генерал стрељан и сахрањен код Белог двора.

 

 

ТАЈНИ СНИМАК СА ГУБИЛИШТА. ЧЕТНИЧКИ обавештајци су успели да дођу до фотографије мртвог Драже Михаиловића, иако је било предвиђено да овај снимак буде направљен у само три примерка - за Александра Ранковића, Слободана Пенезића и Светислава Стефановића. - Фотографија је објављена у четничким новинама у Италији, а и поред опсежне истраге Титова тајна полиција никада није сазнала како се фотографија нашла у рукама генерала Дамјановића - каже Самарџић. - Касније, Дамјановић је предао фотографију Загорки Васић, а 1992, када се она први пут вратила у Србију, из Калифорније, она ми је поклонила ту фотографију. Др Бранко Латас, пуковник Титове гарде у пензији, потврдио ми је да је фотографија аутентична. Загорка Васић је финансирала изградњу чесме поред Дражиног споменика у Ивањици, а осталу имовину је завештала манастиру Жича, у коме се замонашила. Преминула је 2004. и сахрањена је на манастирском гробљу.

 

 

Недавно ми је и старина Симо Тошић (81), на основу информација које, како тврди, потичу из породице Милоша Минића, тужиоца у процесу Михаиловићу, потврдио је да Дражин гроб код Белог двора.

Саговорник „Новости“ каже да га је о овом новом „сведоку“ обавестио Петар Ристовић, бивши председник Скупштине општине Ужице, коме се првом исповедио Симо Тошић.

- Он тврди да је супруга Милоша Минића испричала својој пријатељици Љубици Драшковић да је генерал Михаиловић стрељан и сахрањен у парку иза Белог Двора - каже Самарџић. - Тошић је био био пријатељ с њеним сином Боривојем који му је то пренео.

Према речима Тошића, Броз је одабрао „забрањени град“ Бели двор за стрељање и сахрану, јер се бојао да би информација о било ком другом месту егзекуције кад-тад процуреле.

- До информација о Дражином гробу код Белог двора, прошле године дошао је и историчар Александар Динчић, на основу сведочења извесног Титовог гардисте - каже Самарџић. - Овај сведок је жив, али још увек не жели да му се помиње име. Он је нацртао мапу са Дражиним гробним местом близу зида дворске ограде. Тошић пак наводи да је Дражин гроб „уз сами зид Двора“, али верзија гардисте делује вероватније.

Према тој мапи, Дражин гроб се налази у ували испод дворске капеле, где се терен стрмо спушта ка Лисичјем потоку, а дворска ограда дели падину на два дела.

- Тај сведок је у Белом двору провео од 1955. до 1957. и тврди да су му старији показали Дражин гроб оивичен камењем, ишараним маховином, поред кога се пружала пешачка стаза - каже Самарџић. - Још је занимљивије његово сведочење о подземном комплексу који је прављен пред рат, а као противваздушно склониште и протеже се од Дома гарде у Топчидеру све до Белог двора. У једној од тих просторија које су повезане тунелима, иза тешких металних врата, како су му испричале старешине, чуван је Дража после хапшења!

По речима нашег саговорника, и сведочења Симе Тошића и Титовог гардисте суштински се поклапају са причом коју је још раних деведесетих чуо од Загорке Васић, која је пре рата била секретарица у кабинету председника владе Драгише Цветковића, а током рата Дражин обавештајац у Београду.

 

Фотографијa после егзекуције | Fotografija posle egzekucije Мапа | Mapa Мапа | Mapa

 

- После рата Загорка је била обавештајац генерала Миодрага Дамјановића, команданта свих четника који су се тада налазили у логорима у Италији - каже Самарџић. - Када је Дамјановић чуо да је Дража заробљен наредио је својим илегалцима да га ослободе, али акција није успела. Ипак, то је, према Загоркиним речима, битно утицало на даљи ток догађаја, јер су комунисти подигли обезбеђење на највиши ниво. Активирали су лик лажног Драже - двојника кога су свакодневно возили „марицом“ од Дома гарде у Топчидеру, где се одржавало суђење, до затвора у Ђушиној улици, у центру града. Правог Дражу су све време држали у подземном ваздушном склоништу.

Саговорник „Новости“ наводи да је Загорка Васић непрестано тврдила да је Михаиловић стрељан и сахрањен недалеко од катакомби у којима је чуван, одмах после изрицања смртне пресуде, 15. јула 1946. године.

 

Извор: Вечерње новости