И у нашим уџбеницима Србија без - Косова!

Упркос бројним проверама, грешке у училима нису ретке. Границе промењене у два уџбеника различитих издавача

Уџбеник из географије за други разред Издавачке куће "Клет"

Уџбеник из географије за други разред Издавачке куће "Клет"

КОСОВО и Метохија су од Србије на мапама отцепљиване више пута - на званичном сајту Европске уније, на Првом каналу руске телевизије (приликом посете Владимира Путина Београду), на интернет-страници "Гугл аланитикс"... Исто се догодило и на паковању сока домаћег произвођача, а пре две године и у презентацији Министарства просвете, коју је помоћник министра представио у САНУ. Е сада је Косово отето Србији и у појединим уџбеницима.
Радна свеска из географије за шести разред Завода за уџбенике на 56. и 57. страници има мапе региона на којима је Косово линијом одвојено од Србије. Војводина, као аутономна покрајина, није одвојена ни најтањом цртом. За све ово ваља употребити лупу да би се утврдило о чему је реч.

Завод је повукао спорно издање аутора Раде Ситарице и Милутина Тадића и замениће га новим примерцима. У саопштењу су навели да је нетачна тврдња "да је АП КиМ одвојена од остатка Србије линијом којом су обележене границе земаља".

И није ово јединствен пример. Косово отцепљено од Србије може, на пример, да се види и на мапи на страници 94 у "Географији" за други разред гимназије Издавачке куће "Клет".

Јавност је посебно осетљива на овакве грешке, јер је реч о болној теми, али последњих година, било је много драматичнијих и очигледнијих погрешака у школској литератури. Иако уџбеници прођу кроз много руку док не стигну у учионице, пропуста је на десетине.

Аутор први проверава текст, да би после тога рукопис прегледали уредник и рецензенти издавачке куће. Следеће "решето" је трочлана комисија Завода за унапређивање образовања и васпитања.

Радна свеска из географије за шести разред Завода за уџбенике

Радна свеска из географије за шести разред Завода за уџбенике

Завод потом доставља рукопис Националном просветном савету, односно Савету за стручно образовање и образовање одраслих. Они дају предлог министру за одобравање или неодобравање - објашњавају у Министарству просвете, науке и технолошког развоја. - Управо због грешака попут ове, новим нацртом закона о уџбеницима даје се већа одговорност издавачима, као и Заводу за унапређивање образовања и васпитања. Поступак одобравања уџбеника биће значајно транспарентнији, а комисија која прегледа уџбенике биће бројнија.

ГРЕШКА ДУГА СЕДАМ ГОДИНА

СПОРНА радна свеска из географије објављена је 2008. године и штампано је укупно пет издања. Тек сада примећена је танка црта која КиМ одваја од Србије. У време када је уџбеник одобраван важио је други закон о уџбеницима, а рукописе није проверавала комисија стручњака, нити Национални просветни савет.

 

Извор: НОВОСТИ

 

Везнае вијести:

У СРПСКОМ УЏБЕНИКУ КОСОВО НИЈЕ У СРБИЈИ

ОБИЉЕЖАВАЊЕ 11 ГОДИНА ОД МАРТОВСКОГ ПОГРОМА

Уџбеници: Космет није дио Србије!