ОБИЉЕЖАВАЊЕ 11 ГОДИНА ОД МАРТОВСКОГ ПОГРОМА

Албанац ломи крст на цркви Светог Саве у јужној Косовској Митровици током мартовског погрома 2004.

Албанац ломи крст на цркви Светог Саве у јужној Косовској Митровици током мартовског погрома 2004.

Удружење породица страдалих на Косову и Метохији од 1998. до 2000. године организоваће у Грачаници 17. марта манифестацију под називом "Нестали, не и заборављени".

Удружење у саопштењу којим најављује обиљежавање 11 година од мартовског погрома наводи да ће у сјећањима косметских Срба и неалбанаца 17. март 2004. године остати забиљежен и упамћен као дан добро осмишљеног и реализованог наставка етничког чишћења, започетог јуна 1999. године, како би на територији Републике Србије била створена држава у којој би живјели само Албанци. 

"Зарад остварења тог циља убијено је и киднаповано више од 3.500 Срба, а из њихових домова прогнано више од 250.000 Срба и других неалбанаца. Шеснаест година после на Косово и Метохију се вратило тек нешто више од један одсто протераних Срба", подсјећа се у саопштењу. 

Из Удружења напомињу да је у Грачаници 17. марта прошле године постављена умјетничка инсталација названа "Мисинг", као својеврсно спомен-обиљежје на којем се налазе имена и фотографије косметских страдалника. 

"У договору са члановима њихових породица, Удружење је одлучило да се сваког 17. марта окупимо у Грачаници, одамо пошту страдалима, али и да домаћу и међународну јавност ко зна који пут подсетимо на страдања и егзодус косметских Срба, због чега нико од албанских инспиратора, налогодаваца и директних извршилаца, није праведно кажњен", истиче се у саопштењу. 

Удружење позива и очекује да они који саосјећају буду са породицама косметских страдалника у Грачаници 17. марта. 

Предвиђено је да се на манифестацији, осим предсједника Удружења Наташе Шћепановић, присутнима обрате савјетник предсједника Србије амбасадор Иван Мркић, предсједник Владине Комисије за нестале Вељко Одаловић и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић. 

Позвани су и званичници и представници међународних, регионалних и домаћих институција и невладиног сектора које се баве питањима несталих и људским правима.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

„Подигли су споменик Клинтону а сада беже из долине суза, кроз земљу људи које кољу и мрзе, спаљујући им цркве!“

Уџбеници: Космет није дио Србије!

ЋУТЕ АЛБАНЦИ, ЋУТЕ МЕЂУНАРОДНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ, ЋУТИ БЕОГРАД...

Молитвени помен закланих на жртвеном пољу Косову