Како у Немцу куца срце Србина са Косова

Михалков снима филм по роману нашег аутора. Прича о Јохану Вагнеру, коме је пресађен орган Јована из Грачанице, жртве терориста из ОВК

Никита Михалков и Веселин Џелетовић

КЊИГА "Српско срце Јоханово" Веселина Џелетовића, према речима аутора, могла би ускоро да оживи на филму, и то са редитељским потписом славног Никите Михалкова. Ову потресну причу која је до сада доживела 11 издања, руском редитељу понудио је издавач "Поета" из Београда.

Истинито сведочанство о страдању Срба на Косову и Метохији испричано кроз судбину богатог Немца, Јохана Вагнера, недавно је представљено у Зворнику. Пред читаоцима је роман о злогласној трговини органима, коју су починили Албанци на Косову.

Зворничку промоцију организовала је омладинска светосавска заједница у Дому омладине.

Због оболелог срца, Јохану Вагнеру су дани били одбројани - каже Џелетовић о књизи. - После успешне трансплантације Вагнер почиње да сања прекрасан предео који никада није видео, два плава дечја ока, кућу са окућницом, божанствену цркву која има и небески одраз... Временом се снови претварају у кошмар ратних слика које Јохана тера да испита идентитет донатора свог срца. Када открива да је у њему срце Јована, православца са Косова, одлази у наводну мировну мисију у јужну српску покрајину, где почиње његов преображај.

На Косову Јохан улази у опасно разоткривање наличја косовског питања, убистава српског народа и трговине органима.

По доласку на Косово, Јохан стиже пред манастир Грачаницу коју препознаје из својих снова. Са кућног прага покојног Јована истрчава његов син, плавокосо дете које се привија уз његово срце и назива га "тата". Јохан прима православље, усваја дете и тиме оставља драгоцено сведочење о многим прећуткивањима и горућим истинама о дешавањима на Косову - преноси Џелетовић окосницу приче свог романа.

 

ЗАИНТЕРЕСОВАН И КУСТУРИЦА

И НАШ редитељ Емир Кустурица био је заинтересован да сними филм према овом роману и пре нешто више од годину дана најавио да је започео писање сценарија.


То остварење ће створити једну болну, истиниту тему о страдању српског народа о којој историја, литература и кинематографија свесно ћуте с циљем да се Срби прикажу као геноцидан народ, никако као жртве. Филм ће се снимати у Русији, где имам пуно пријатеља, који ће ми помоћи да изгурам тај подухват - изјавио је Кустурица у децембру 2013. године.

 

Извор: НОВОСТИ

 

Везане вијести:

ПРОМОВИСАН РОМАН "СРПСКО СРЦЕ ЈОХАНОВО" - Jadovno ...

Промоција књига "Вучје срце" и "Српско срце Јоханово ...

Затвореници из логора Ликовац пребацивани у „жуту кућу ...

Славко Никић: Жуте куће су биле на Космету, не у Албанији ...

Саша Миливојев: Дечак из Жуте Куће - Jadovno 1941.

"ДЕЧАК ИЗ ЖУТЕ КУЋЕ" - НАЈШОКАНТНИЈИ РОМАН - Jadovno ...

МОНСТРУМ "ДОКТОР ВАМПИР" И ДАЉЕ НА ... - Jadovno 1941.

ЗАШТО СРБИЈА НИЈЕ ТРАЖИЛА РЕЗОЛУЦИЈУ О "ЖУТОЈ КУЋИ ...

Ћутање као „државни интерес“ - Jadovno 1941.