САРАДЊА ТУЖИЛАШТАВА ДОВЕЛА ДО ПРВЕ ОПТУЖНИЦЕ ЗА "ОЛУЈУ"

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/rajko_krickovic.jpgБЕОГРАД, 26. НОВЕМБРА /СРНА/ - Тужилаштво Србије за ратне злочине потврдило је да је Жупанијско тужилаштво у Ријеци данас подигло оптужницу против Рајка Кричковића, што је први случај против припадника званичних хрватских оружаних снага за злочине над српским цивилима у "Олуји".

 "У складу са Споразумом о уступању података и доказа, а са обзиром на мјесто гдје се налази потенцијални починилац, послали смо све податке у вези са овим предметом колегама из Државног тужилаштва Хрватске и то је резултирало подизањем прве званичне оптужнице за припадника `Зенги` у Хрватској", речено је Срни у Тужилаштву у Београду.

У Тужилаштву су појаснили да постоје оптужнице за "инциденте" на територији Хрватске које су починили припадници неких других формација, али је први пут ријеч о "Олуји" и припаднику регуларне Хрватске војске.

Из Тужилаштва Србије за ратне злочине потврдили су да тренутно са Хрватима раде на седам предмета у вези са злочинима у "Олуји" и посебно издвојили предмет "Двор на Уни", који се односи на убиство једног брачног пара и 10 ментално болесних особа у просторијама основне школе у том граду.

Рајко Кричковић, по рођењу Србин, оптужен је за ратни злочин над цивилима и њему се на терет стваља да је у селу Кијане код Госпића убио трочлану српску породицу Совиљ.

Кричковић је ухапшен средином јуна, након истраге коју је провело хрватско Тужилаштво.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести: