КОМЕМОРАЦИЈА ЗА СРПСКЕ ЦИВИЛЕ УБИЈЕНЕ У ВАРИВОДАМА И ГОШИЋУ

ШИБЕНИК, 28. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - У знак сјећања на српске цивиле са подручја Шибенско-книнске жупаније, који су убијени након хрватске акције "Олуја", у селима Вариводе и Гошић данас су одржани комеморативни скупови и служени парастоси.

Служен је парастос за шеснаест особа старије животне доби које су у љето 1995. године остале у својим кућама. 

Ранијих година комеморацији су присуствовали представници државног врха Хрватске, при чему се обавезали да ће се залагати за кажњавање злочинаца, наводе у Српском народном вијећу /СНВ/. 

Будући да се више од 19 година након завршетка хрватске акције "Олуја" готово ништа није урађено на процесуирању одговорних за почињене злочине, Српско народно вијеће ни ове године на комеморацију није позвало представнике власти. 

"Деветнаест година чекамо да они који су одговорни за смрт ових људи буду кажњени, али правосуђе то још није учинило упркос обећањима предсједника и премијера државе након ослобођења генерала Анте Готовине и Младена Маркача. Због свега тога и даље изостаје осјећај правде", рекао је пред окупљенима у Вариводама предсједник СНВ-а Милорад Пуповац. 

Он је додао да су почињени злочини посљедица процеса производње мржње који је на овдашњим подручјима започео прије 25 година. 

Готово два мјесеца након "Олује", 28. септембра 1995. године убијено је девет мјештана Варивода: Душан Дукић /59/, Шпиро Берић /55/, Јово Берић /75/, Јован Берић /56/, Радивој Берић /69/, Марија Берић /69/, Милка Берић /67/, Марко Берић /82/ и Мирко Покрајац /84/. 

Убијени су хицима из непосредне близине на својим кућним праговима. У селу се нису одвијале никакве војне активности нити је у њему пронађено оружје. 

Мјесец дана раније, односно, 27. августа 1995. године, у сусједном Гошићу убијено је седам старијих особа: Саво Борак /70/, Васиљ Борак /68/, Гроздана Борак /75/, Марија Борак /81/, Косовка Борак /77/, Милка Борак /75/, Душан Борак /56/, а десетак дана раније убијен је и Гојко Лежаић /65/. 

Сви убијени су били цивили, а у селу ни раније нити у вријеме убистава није 
било никаквих ратних активности. 

"Овим злочинима је заједничко да су у њима страдали невини цивили који нису представљали пријетњу хрватској држави и то што за кукавичка убиства никада нису одговарали егзекутори који се у својим срединама и даље славе као хероји", рекао је Драган Пјевач из Координације српских удружења несталих и погинулих лица са простора бивше Југославије пред окупљенима испред споменика у Гошићу, који је откривен на прошлогодишњој комеморацији.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

Покољ у селу Грубори

Првa eксхумaциja нaкoн oслoбaђajућe прeсудe Гoтoвини

Прaвдa joш ниje стиглa зa злoчинe у Вaривoдaмa и Гoшићимa

ПАРАСТОС У ВАРИВОДАМА И ГОШИЋИМА